Skoči do osrednje vsebine

[Iz študija v prakso: znanje za razvoj] - Jelena Aleksić


Jelena Aleksić
Zaposlitev: Vodja oddelka – koordinatorka spremljanja ozaveščanja in preventive
Organizacija: Zagovornik načela enakosti
Aktualna študijska programa: dodiplomski študijski program Sociologija in magistrski študijski program Sociologija

 

Jelena novica

Kako se spominjate svojega časa na FDV?
FDV je bil moja prva in edina resna izbira. Tik pred koncem gimnazije sem sicer razmišljala še o arhitekturi in gledališki režiji, a me je od prve odvrnilo pomanjkanje talenta za matematiko, od druge pa prijatelj, režiser, ki je menil, da se z gledališčem lahko ukvarjaš tudi brez diplome na akademiji. Na FDV imam lepe spomine, to je bilo obdobje, ko je vse vrvelo od ustvarjalnosti, kritičnosti in zvedavosti. S skupino kolegov in kolegic smo bili politično dejavni, med drugim smo se borili za več vpliva študentov na procese odločanja na Univerzi. V neuradnem krožku smo brali politično teorijo in filozofijo, ki je takrat na fakulteti ni nihče predaval. Uporništvo smo tudi živeli. Ko je fakultetna knjižnica (v mojih časih še ni bilo nove fakultetne stavbe in tudi ne današnje knjižnice) za odpad namenila cel zabojnik knjig, smo se samoorganizirali in veliko dobre, temeljne literature rešili pred razrezom.

Kako je FDV prispeval k uspehu na vaši karierni poti?
Če bi se danes odločala, bi ponovno izbrala FDV. Ker je bila že tedaj to dovolj odprta fakulteta, da sem lahko poglabljala znanja s področij, ki so me zanimala. Ker nas je veliko profesoric in profesorjev spodbujalo k branju in h kritičnemu mišljenju. Širok nabor izbirnih predmetov, predvsem na magistrskem študiju, mi je dal veliko raznolikih znanj – od retorike do urbane geografije. Marsikatero znanje mi je kasneje prišlo prav in še zdaleč ne drži, da je sociologija »neuporabna«, tudi v gospodarstvu ne. Nasprotno, kdor razume današnji čas, ve, da sociologijo še kako potrebujemo. Koronski čas je pokazal, da je bilo pri načrtovanju ukrepov za zajezitev epidemije storjenih precej napak, tudi zato, ker so bili v te procese sociologi in sociologinje premalo ali sploh niso bili vključeni. Spomnim se, denimo, naravoslovnega znanstvenika na družbenem omrežju X (nekdanjem Twitterju), ki je v nekem trenutku priznal, da je podcenil družbene vidike množičnega cepljenja.

Kaj bi svetovali študentom in študentkam FDV?
Bodite zvedavi in samozavestni. Čas študija velja karseda izkoristiti za raziskovanja, branje, študijska potovanja, študentska dela pa za nabiranje raznolikih izkušenj in veščin, za katere nikoli ne vemo, kdaj jih bomo v življenju potrebovali. Metodologija družboslovnega raziskovanja in statistika med študijem nikoli nista bili ravno »moja skodelica čaja«, a danes opravljam delo, ko mi še kako prav pride razumeti, kaj, denimo, pomeni interval zaupanja.

Imate kakšen nasvet pri iskanju zaposlitve?
Gre predvsem za sposobnosti, motivacijo in delovno etiko. Za razliko od naših staršev ali starih staršev danes ni več običajno in pričakovano, da bomo eno delo opravljali vse življenje, ali ga celo preživeli na istem delovnem mestu. Štejejo torej prilagodljivost, iskanje izzivov, predanost delu in odgovornost do tega, kar profesionalno opravljamo. Zdi se mi, da so dobri odnosi na delovnem mestu vse pomembnejša vrednota. Kdor je v tem dober, ima ustrezne veščine komuniciranja in je čustveno inteligenten, bo zaželen sodelavec. 

Zakaj je družboslovje pomembno?
Ker pomaga razumeti družbene odnose in procese, česar roboti ali umetna inteligenca ne morejo nadomestiti.

Več o študiju na FDV in preostale intervjuje si lahko preberete na povezavi

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 25. januar 2024 | v kategoriji: Kariernik