Skoči do osrednje vsebine

[Znanstveni članek]: Reported User-Generated Online Hate Speech: The Ecosystem, Frames, and Ideologies


Dr. Iztok Šori in dr. Vasja Vehovar s svojim novim znanstvenim prispevkom opozorita na širjenje sovražnega govora, ki ogroža zdravje demokracije in medijskih sistemov sodobne družbe. Namen njune študije je pomagati bralcu k boljšemu razumevanju spletnega sovražnega govora in »ekosistema,« v katerem se pojavlja s poudarkom na proučevanju diskurzivnih elementov in njihovih povezav s političnimi diskurzi. 

V prvem delu raziskave sta avtorja analizirala glavne značilnosti prijavljenih sovražnih izjav (vir, stopnja odstranitve in cilji) ter tako razkrila medijske in politične kontekste prijavljenega spletnega sovražnega govora, ki so ga ustvarili uporabniki. Drugi del analize pa sta posvetila sovražnemu govoru, usmerjenemu proti migrantom. Pri tem sta uporabila metodo kritične analize okvirjev (okvirji, akterji, metafore in reference), s katero sta raziskala ključne diskurzivne elemente, da bi lahko razumela ustrezen diskurz. 

Avtorja za glavno diskurzivno značilnost izjav izpostavita nekakšno napoved, ki poziva k smrti in nasilju, zato takšno obliko komunikacije poimenujeta s konceptom »izvršilni govor«. Pri tem pa izpostavita še nekatere druge značilnosti, kot so: sklicevanje na orožje in nacistične zločine druge svetovne vojne ter uporaba raznih metafor, s katerimi tvorci sovražnega govora ustvarjajo odpor in predstavo o manj vrednosti migrantov ter vzbujajo strah pred njimi.  

Celoten članek je dostopen na povezavi


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 13. januar 2023 | v kategoriji: Objave