Skoči do osrednje vsebine

Začetno srečanje partnerjev projekta EMBEDDIA


EmbeddiaOd 23. do 25. januarja je v Ljubljani potekalo začetno srečanje partnerjev projekta EMBEDDIA. Ta triletni projekt, vreden tri milijone evrov, je s prvim januarjem stekel v okviru evropskega programa Obzorje 2020 in pod taktirko glavnega koordinatorja Instituta "Jožef Stefan". Glavni cilj projekta je z uporabo medjezikovnih tehnologij manj zastopanim jezikom približati visokotehnološka jezikovna orodja.

“Ta projekt se osredotoča na uporabo naprednih tehnologij s področja strojnega učenja v medijski industriji. Naš cilj je razviti nove metode in njihove aplikacije ter poskrbeti, da najdejo svoje mesto v industriji in družbi,” je povedala Nada Lavrač, vodja Odseka za tehnologije znanja, ki je na Institutu “Jožef Stefan” odgovoren za projekt EMBEDDIA. Dr. Lavrač meni, da bodo medijski partnerji projekta - finska tiskovna agencija STT, estonska skupina AS Ekspress Meedia in hrvaški Styria Medijski Servisi - najnovejšo tehnologijo s pridom uporabili v praksi.

“Poleg razvoja tehnologije, so naš glavni fokus potrebe medijev in medijske industrije, zato naslavljamo več  različnih aplikacij s področij analize novic, analize komentarjev ter pomoči pri generiranju novic. Če bodo tehnologije, ki temeljijo na medjezikovnih vektorskih vložitvah uspešne, bodo medijskim partnerjem omogočale širitev storitev in s tem širitev trga,” je razložila koordinatorka projekta Senja Pollak, raziskovalka na Institutu “Jožef Stefan” in Univerzi v Edinburghu. Dodala je še, da medjezikovne tehnologije ne bodo koristile le medijski industriji, temveč tudi bralcem, študentom in raziskovalcem družbenih in humanističnih znanosti, saj bodo zaradi dostopa do informacij v različnih jezikih pripomogle k boljši informiranosti in bolj transparentnem vpogledu v družbo.

Silver Traat iz estonskega podjetja Texta OÜ, ki se ukvarja z orodji za procesiranje naravnega jezika, meni, da bodo orodja, ki jih bodo razvili tekom projekta, doprinesela k velikim spremembam na evropskem trgu  analize besedil.

Marko Robnik Šikonja, profesor na Fakulteti za računalništvo in informatiko in tehniški koordinator projekta, skrbi predvsem za tehnološki vidik medjezikovnih vektorskih vložitev. Povedal je, da mora biti jezik predstavljen tako, da ga računalniki lahko razumejo in obdelajo. Računalniki za besede in stavke uporabljajo ustrezne številske reprezentacije, reprezentacije besed v teh številskih prostorih pa so si med različnimi jeziki sorodne. “Sedaj se ukvarjamo s tem, kako besede v številskih prostorih različnih jezikov uskladiti med sabo, da bodo računalniki lahko prenašali znanje iz enega jezika v drugega,” je razložil Robnik Šikonja.

Projekt EMEBDDIA je zastavljen interdisciplinarno in medsektorsko, saj v projektu sodelujejo tako akademske institucije kot industrijski partnerji. V okviru Univerze v Ljubljani poleg Fakultete za računalništvo in informatiko sodeluje tudi Fakulteta za družbene vede. Profesor novinarstva Marko Milosavljević je poudaril, da bodo tehnološkemu vidiku s tem dodali družboslovno dimenzijo. Poleg Instituta “Jožef Stefan” in Univerze v Ljubljani v projektu sodelujejo tudi londonska univerza Queen Mary, edinburška univerza, francoska univerza iz La Rochella in helsinška univerza.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 31. januar 2019 | v kategoriji: Dogodek, FDV