Skoči do osrednje vsebine

Začel se je projekt DIACOMET: dialog širi obzorja


Na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani (UL) smo pričeli z izvajanjem novega evropskega Horizont projekta DIACOMET. Pri projektu ob slovenski partnerici sodeluje še devet evropskih univerz, medijskih podjetij, nevladnih in raziskovalnih organizacij, ki so se pred kratkim zbrale na uvodnem srečanju na Univerzi Vytautasa Magnusa (VMU) v Litvi.

Zaradi širjenja množičnih kampanj dezinformacij in disfunkcionalne komunikacije, vključno s sovražnim govorom in spletnim nadlegovanjem, so vse bolj spodkopane demokratične pravice in svoboda govora državljanov. Kaže se potreba po novi vrsti kodeksa odgovorne komunikacijske etike. Partnerji projekta DIACOMET, med katerimi je tudi Fakulteta za družbene vede (UL), bodo zato razvili vključujoč državljanski kodeks dobrega komuniciranja, ki bo pomagal tako državljanom kot tudi medijem, družbenim omrežjem, oglaševalcem, politikom in pedagogom ustvariti bolj dialoško in vključujočo komunikacijo ter družbena okolja.

“Vsi, ki sodelujejo v digitalnem okolju, bi morali razumeti in pokazati ne le svobodo govora, ampak tudi odgovornost. Upamo, da bo projekt DIACOMET spodbujal etično in odgovorno komunikacijo, s ciljem okrepiti državljansko odgovornost in odpornost državljanov na dezinformacije,” je povedala prof. Kristina Juraitė, koordinatorka projekta in vodja Oddelka za javno komuniciranje na VMU.

Koordinator projekta v okviru UL prof. dr. Marko Milosavljević pa je ob zagonu projekta dejal: “Trenutno Evropska komisija očitno prepoznava niz težav v evropskih družbah, ki so marsikje pripeljale do razklanosti in polarizacije družbe. Pri tem igra veliko vlogo komuniciranje, tako v medijih kot na družbenih omrežjih, v politiki, na ravni oglaševanja, pa tudi medosebnih odnosov. Vse te dimenzije bomo poskušali uskladiti in izliti v nov evropski kodeks za komuniciranje, ki bo lahko v pomoč vsem navedenim akterjem, in s katerim bomo poskušali s pomočjo dialoškega pristopa razrešiti razkorake oziroma prepade med različnimi deli evropskih družb.” 

Med člani svetovalnega odbora projekta je tudi predsednik Mreže za etično novinarstvo in nekdanji generalni sekretar Mednarodne zveze novinarjev (IFJ) Aidan White, ki pravi, da je nadušen, da se je pridružil odboru tega “čudovitega projekta”, ki ga sestavljajo partnerji, “zavezani izboljšanju državljanske komunikacije”.

Projekt DIACOMET, ki je del programa za raziskave in inovacije Horizont Evropa, bo trajal tri leta. VMU se pridružuje še devet projektnih partnerjev, in sicer Fakulteta za družbene vede (UL, Slovenija), Univerza v Tartuju (Estonija), Univerza Tampere (Finska), Avstrijska akademija znanosti (Avstrija), Univerza uporabnih znanosti Utrecht (Nizozemska), medijski partner Delfi (Litva), Madžarsko-evropsko združenje (Madžarska), Center za študije politik “Praxis” (Estonija) in pridruženi partner Univerza italijanske Švice (Švica).

Partnerji bodo ustvarili tudi interaktivno “igro dilem”, forum za učenje in razpravo ter predlagali vzpostavitev evropske mreže organov državljanske odgovornosti za podporo posameznikom, skupinam in organizacijam ter zagotavljanje priporočil za odločevalce.

Aidan White
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 04. julij 2023 | v kategoriji: Projekti