Skoči do osrednje vsebine

Umrl je izr. prof. dr. Drago Zajc


drago-zajc

Z žalostjo sporočamo, da se je poslovil izr. prof. dr. Drago Zajc (1938-2023), dolgoletni član Centra za politološke raziskave in Katedre za analizo politik in javno upravo ter tudi njen nekdanji predstojnik.

Profesor Zajc je s svojim delom na Fakuletiti za družbene vede pričel leta 1967. Raziskovalno in pedagoško se je ukvarjal z različnimi politološkimi področji (procesi demokratizacije, vladami in človekovimi pravicami), v največji meri pa s sodobnim parlamentarizmom in parlamenti ter njihovim delovanjem v različnih okoljih. Tesno je sodeloval tudi z Državnim zborom Republike Slovenije, zlasti v pogledu njegove raziskovalne dejavnosti. Raziskovalne ugotovitve z omenjenih področij je objavil v večih knjigah, slovenskih (npr. Teorija in praksa, Pravna praksa) in mednarodnih revijah ter prispevkih, objavljenih pri uveljavljenih mednarodnih založbah. Pri nekaterih od politoloških revij je deloval tudi kot član uredniškega sveta (npr. Teorija in praksa, Politička misao). 

Bil je aktivni član Slovenskega politološkega društva, ki ga je več let tudi uspešno vodil, ob tem pa ga povezoval v mednarodno, zlasti srednjeevropsko okolje. Tako je z drugimi mednarodno uveljavljenimi kolegi aktivno doprinesel k ustanovitvi Central European Political Science Association (CEPSA) ter postal tudi prvi generalni sekretar omenjene politološke organizacije. 

Njegovi družini izrekamo iskreno sožalje.

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 11. januar 2023 | v kategoriji: Obvestila