Skoči do osrednje vsebine

[Nova objava]: dr. Faris Kočan o izzivih razvoja v pokonfliktnih družbah na primeru Republike Srbske


nationalities_papers

Asist. dr. Faris Kočan s Centra za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani je objavil članek, naslovljen 'How Can "Overall Progress and Development" Fail in Post-Conflict Societies? Securitization of the 2005-07 Stabilization and Association Agreement Negotiations in Republika Srpska'.

V njem avtor analizira, kako je politična elita v Republiki Srbski (RS) tekom pogajanj za podpis Stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma instrumentalizirala (etnične) delitve v Bosni in Hercegovini (BiH), da bi ohranila status quo RS. Na podlagi analize 1.769 medijskih prispevkov v obdobju 2005–2007 pokaže, kako je bil proces evropske integracije BiH uokvirjen kot "eksistenčna negotovost" za prihodnost RS, Evropska unija pa kot "glasnik bošnjaške agende v BiH".

Članek v luči spremenjenih geopolitičnih okoliščin postaja še posebej aktualen, saj identificira določene (varnostne) narative, ki jih je v tem obdobju oblikovala politična elita v RS. Ti so skozi čas postali dovolj "lepljivi", da so uspešno uporabljeni s strani politične elite tudi 14 let kasneje, ko se BiH sooča z novimi družbeno-političnimi izzivi v kontekstu evropske integracije. Članek je bil objavljen v reviji Nationalities Papers, ki ga izdaja Univerzitetna založba v Cambridgeu (Cambridge University Press).

Članek vam je na voljo na povezavi

 

Foto: cambridge.org


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 23. avgust 2022 | v kategoriji: FDV, Objave