Skoči do osrednje vsebine

Izjava UL FDV o izraelskem genocidu v Gazi


Na Fakulteti za družbene vede (UL FDV) izražamo podporo in solidarnost palestinskemu ljudstvu, nad katerim izraelska država izvaja genocid. Od začetka lanske agresije proti palestinskemu ljudstvu je v genocidu Izraela na območju Gaze umorjenih že več kot 35.000 ljudi, od tega več kot 14.500 otrok. Obenem ostro obsojamo tudi vse poskuse relativizacije izraelskega genocida in prikrivanja oziroma pomanjševanja izraelskih zločinov v imenu “pravice do samoobrambe”.

Opozarjamo tudi, da od leta 1948 Izrael izvaja vojaško okupacijo nad več kot 90 odstotkov palestinske zemlje. Od leta 1967 je Izrael pričel s širitvijo več kot 200 nelegalnih naselij na okupiranem palestinskem ozemlju. Poleg teh naselij Izrael nadzira dotok pitne vode v palestinska ozemlja, in s tem tudi sistemsko zamejuje palestinsko kmetijstvo. V Izraelu so za uporabo avtocest, ki sekajo skozi palestinsko ozemlje veljavne le izraelske registrske tablice, ki jih Palestinci ne morejo pridobiti. Izrael z vojaškimi kontrolnimi točkami strogo nadzira in omejuje prehod Palestincev skozi lastno ozemlje. Izraelska nevladna humanitarna organizacija B’Tselem je leta 2021 izraelsko politiko v odnosu do palestinskega prebivalstva proglasila za apartheidno, ocena s katero se strinjajo tudi v organizacijah Amnesty International in Human Rights Watch.

Izražamo podporo in največjo mero solidarnosti z vsemi študentkami in študenti ter zaposlenimi na akademskih institucijah, ki so brutalno zatirani zaradi svojega nasprotovanja izraelskemu genocidu nad palestinskim ljudstvom. Nasprotovanje bilateralnim sporazumom institucij v zahodnih državah z izraelskim industrijsko-vojaškim kompleksom, sporazumih o sodelovanju z akademskimi institucijami, vpletenimi v reprodukcijo apartheida in genocida, so le nekatere izmed zahtev svetovnega gibanja v podporo Palestini. Zavedamo se, da vojaška in finančna podpora izraelski vojski omogoča nadaljevanje krvavih pobojev v Gazi. Protestni shodi in okupacije so izraz ne samo zgroženosti nad obsegom in krutostjo apartheitskega režima, ampak tudi aktivne vloge, ki jo želijo mladi ljudje igrati pri snovanju boljše prihodnosti. Odločno obsojamo odločitve vodstev nekaterih tujih univerz, da nad študentke in študente, protestnice in protestnike pošiljajo policijske sile.

FDV od Univerze v Ljubljani zahteva takojšnjo prekinitev akademskega in gospodarskega sodelovanja z izraelskimi raziskovalnimi in izobraževalnimi institucijami (ter podjetji), ki dokazano imajo povezave z vojaško-industrijskim kompleksom izraelske države. Tako zahtevamo tudi takojšnjo prekinitev vseh sporazumov, ki jih imajo Univerza in njene članice z ustanovami v Izraelu ali na okupiranih palestinskih ozemljih.

FDV od Univerze v Ljubljani tudi pričakuje, da vzpostavi sistem finančne, študijske in bivanjske pomoči za palestinske študentke in študente, po vzoru pomoči, ki jo je ob ruski invaziji Ukrajine nudila študentstvu iz Ukrajine. 

FDV, kot osrednja družboslovna institucija v Sloveniji prepoznava svojo vlogo pri zagovarjanju in izobraževanju raznovrstnih publik v namen širjenja zavesti o genocidu v Gazi in spodbujanja prizadevanja za svobodno Palestino. Kot fakulteta, katere bistvo je neločljivo povezano z raziskovanjem in delovanjem v javno dobro prepoznavamo svojo odgovornost do podpiranja Palestink in Palestincev v njihovem boju za svobodo. Kot fakulteta se obvezujemo, da bomo v ta namen posvetili svoje raziskovalne, pedagoške in zagovorniške kapacitete. K javni opredelitvi v podporo svobodne Palestine spodbujamo tudi druge fakultete članice Univerze v Ljubljani, nenazadnje tudi rektorat UL. 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 13. maj 2024 | v kategoriji: Obvestila