Skoči do osrednje vsebine

Izjava Senata Fakultete za družbene vede ob posegih v akademsko svobodo


Na pobudo posameznih članic in članov senata je Senat FDV UL sprejel naslednjo izjavo ob posegih v akademsko svobodo 

Če pade svoboda mišljenja, padejo vsi dosežki civilizacije

 

Senat Fakultete za družbene vede ugotavlja, da se je prostor akademske razprave v zadnjem času izjemno skrčil, prav tako pa se vse bolj omejuje tudi svoboda akademskega delovanja. Država, ki bi morala skladno z Ustavo Republike Slovenije ustvarjati možnosti za razvoj kritičnega mišljenja in razmišljanja ter polje akademske svobode, to vse bolj omejuje. Tiste, ki pa si drznejo razmišljati, pričakajo številne poklicne in osebne diskvalifikacije.

Nedavni primer tega so bile diskvalifikacije našega kolega red. prof. dr. Marka Milosavljevića, sicer tudi podpredsednika strokovnega komiteja za medijsko reformo pri Svetu Evrope, ki je kot vabljeni razpravljavec v Evropskem parlamentu predstavil svoje strokovno stališče glede stanja medijske krajine v Sloveniji. Po njegovem nastopu, v katerem je naredil napako, za katero se je potem tudi izrecno opravičil, se je nad njim začel izvrševati pogrom ne samo z neznanih twitter profilov, ampak tudi s strani politikov, ki zasedajo pomembne položaje v naši državi.

Če bi to bil zdrs, bi ga bilo še mogoče razumeti, a žal opažamo, da gre za sistemski problem. Še več. Mnogi, tudi politiki, takšno ravnanje tiho odobravajo ali celo glasno podpirajo. Posameznik, ki se izpostavi, tako tvega, da bo zaradi svojega razmišljanja polepljen z vsemi vrstami oznak. Kot akademska skupnost tega ne moremo in ne smemo prezreti, prav tako pa ne dopustiti.

Akademsko skupnost in njeno poslanstvo ščitita ne samo 58. in 59. člen naše ustave, ampak tudi priporočila organizacije Unesco iz leta 1997, ki določajo, da ima visokošolsko učiteljstvo poleg svobode izražanja in pravice do akademskega – kritičnega mišljenja pravico tudi v polni meri uživati vse mednarodno priznane državljanske, politične, socialne in kulturne pravice, ki veljajo za vse državljane, še zlasti svobodo misli, vesti, vere, izražanja, zbiranja in združevanja, pa tudi pravico do osebne svobode in varnosti ter svobode gibanja. Priporočila za posebej nedopustno štejejo onemogočanje ali oviranje uresničevanja državljanskih pravic visokošolskega učiteljstva, vključno s pravico, da s svobodnim izražanjem mnenja o politikah države prispevajo k družbenim spremembam.

Enako problematično je dejstvo, da so politiki, med drugimi tudi v vladi Republike Slovenije ter med strankarskimi veljaki, napadli nastop kolega Milosavljevića v Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Evropskega parlamenta. Takšno ravnanje pošilja napačno sporočilo aktualne politike Evropskemu parlamentu. Ko pridemo do tega, da aktualna politika dopušča preganjanje strokovnjakov, ki sodelujejo v razpravah delovnih teles Evropskega parlamenta, potem je to konec demokracije kot enega od treh ključnih stebrov (poleg pravne države in varstva človekovih pravic), na katerih temelji povojna Evropa. Zato ne moremo pristajati na to, da so kolega Marko Milosavljević, še prej pa drugi naši kolegi in kolegice, pa tudi študenti in študentke, zaradi uveljavljanja pravice do samostojnega in kritičnega mišljenja omalovaževani, napadeni, da se jim jemlje poklicna in osebna integriteta ter se jim grozi s kazenskim pregonom.

Nedostojno in nedopustno je, da si v demokratični družbi najvišji predstavniki države dovolijo z žaljivim in sovražnim javnim nastopanjem javno omalovaževati vrednote, ki so vpisane v temelje demokratične ureditve. Taka ravnanja najostreje zavračamo in njihove nosilce pozivamo, da z njimi prenehajo in (vsaj s tem) prispevajo k dvigu ravni demokratične kulture političnega komuniciranja, brez česar si ni mogoče predstavljati razvoja slovenske družbe. Zato pozivamo vse odgovorne, da se vzdržijo vseh dejanj, ki bi pomenila kakršno koli vmešavanje v avtonomnost univerzitetnega in znanstvenega delovanja. Mimo so namreč časi, ko je oblast določala, kdo in kako sme predavati na Fakulteti za družbene vede. In če smo se pritiskom oblastnikov uprli takrat, se jim bomo tudi v prihodnje.

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 16. marec 2021 | v kategoriji: Aktualno