Skoči do osrednje vsebine

6. Dnevi nacionalne varnosti


V organizaciji Fakultete za družbene vede UL, Fakultete za varnostne vede UM in nevladne organizacije Inštituta za varnostno kulturo so 11. in 12. oktobra 2022 potekali že šesti Dnevi nacionalne varnosti. Dnevi nacionalne varnosti so organizirani z namenom informiranja in ozaveščanja javnosti o vidikih in pomenu varnosti v sodobni družbi ter povezovanja različnih institucij in strokovnjakov na področju obrambe, varnosti ter zaščite in reševanja v Republiki Sloveniji.

Na osrednjem dogodku, ki je potekal v so-organizaciji Državnega sveta, sta nas poleg organizatorjev – vodje programsko organizacijskega odbora Andreja Kovačiča z Inštituta za varnostno kulturo, predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce, dekana Fakultete za varnostne vede UM izr. prof. dr. Andreja Sotlarja in dekana Fakultete za družbene vede UL prof. dr. Iztoka Prezlja – nagovorila tudi resorna ministra, ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar in minister za obrambo Marjan Šarec.

Govorici so poudarili pomembnost področja varnosti ter nujnost povezovanja in sodelovanja najrazličnejših deležnikov. Na okrogli mizi z naslovom »Informacijska varnost v družbi 5.0.«, ki jo je moderiral prof. dr. Igor Bernik s Fakultete za varnostne vede UM, so strokovnjaki s področja informacijske in kibernetske varnosti – Dalibor Vukovič iz Telekoma Slovenije, d.d., dr. Uroš Svete iz Urada Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost, podpolkovnik Mihael Plevnik iz Slovenske vojske, Toni Kastelic iz Policije in Tadej Hren s SI-CERT-a – predstavili najprej kadrovske razmere na področju informacijske in kibernetske varnosti, nato pa razpravljali o vrstah in intenzivnosti ogrožanj kibernetskega prostora, delu in podpori odgovornih struktur, odgovornosti uporabnikov ter o prihodnjih izzivih (še bolj) informatizirane družbe. Po zanimivi in živahni okrogli mizi so bila podeljena še priznanja Inštituta za varnostno kulturo za delo in posebne dosežke za področju nacionalne varnosti za leto 2021. Priznanja so prejeli  policist Andrej Bračič, vojak poddesetnik Tilen Mravlje, Prostovoljno gasilsko društvo Brežice, varnostnik Marko Glušac in reševalec nujne medicinske pomoči Robert Sabol. Dogodek je povezovala Neža Geč, študentka Fakultete za družbene vede.

V sredo, 12. oktobra, smo lahko v okviru 6. Dnevov nacionalne varnosti poslušali strokovna predavanja o različnih varnostnih tematikah. S predavanjem »Vojna v Ukrajini in posledice za mednarodno skupnost« je nastopila tudi doc. dr. Jelena Juvan s Fakultete za družbene vede.

Več informacij z dogodka, vključno s posnetkom in fotogalerijo,  je dostopnih na spletni strani.

DNV2022_Prezelj


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 14. oktober 2022 | v kategoriji: Dogodek