Skoči do osrednje vsebine

Raziskovalni dan FDV 2024


Onkraj rubrike »Pa še to«: Kako povečati vidnost in družbeni vpliv raziskovanja

Raziskovalni dan bo potekal v ponedeljek, 27. 5. 2024, od 8.15 dalje. Glavna razprava se bo odvila v Veliki dvorani, delavnice pa v predavalnici 19. 

PROGRAM: Ob vse manjšem zaupanju v znanost, poplavi nepreverjenega in upadanju enotnega razumevanja resničnosti letošnji program raziskovalnega dneva posvečamo krepitvi vidnosti in vpliva kakovostnega raziskovanja, ki ga izvajamo na FDV. 

Delavnice:

  • Podkasti so se uveljavili kot eden od odmevnejših in učinkovitejših načinov širjenja znanstvenih ugotovitev. Prva delavnica je zato namenjena seznanitvi raziskovalcev z osnovami komuniciranja znanosti prek podkastov, s ključnimi vidiki njihovega snovanja, snemanja in distribucije, z osnovami razumevanja in doseganja ciljnih občinstev ter z značilnostmi sodobnih tehnik zvokovnega pripovedovanja.

    Udeleženci bodo lahko jeseni usposabljanje nadaljevali tudi z več praktičnega dela, pod mentorstvom izkušenih komunikatorjev posneli svoj podkast ter za svoje novo znanje pridobili mikrodokazilo. Predprijave na usposabljanje za mikrodokazila sprejemamo tukaj.
  • Druga delavnica bo posvečena navduševanju za znanost s sliko. Prikazala bo, kako pripraviti video o raziskovalnih rezultatih

  • Praktični del raziskovalnega dneva bomo sklenili s ponazoritvijo, kako raziskovalne podatke objavimo v Arhivu družboslovnih podatkov.

Za sodelovanje na delavnicah je potrebna prijava, in sicer na tej povezavi do 23. 5. 2024.

Razprava

Razprava bo obravnavala sistemske vidike komuniciranja znanosti v Sloveniji in tujini. V sodelovanju s predstavnikoma raziskovalnih centrov na FDV, predstavnikom naravoslovne raziskovalne ustanove, profesionalno znanstveno komunikatorico in znanstvenim novinarjem bomo skušali identificirati ključne sistemske pogoje za učinkovito znanstveno komuniciranje v sodobnem komunikacijskem okolju in njegove nujne sestavine. Tako se bomo med drugim vprašali, kako to počnemo v družboslovju in kako v naravoslovju, kaj se lahko naučimo drug od drugega in kako se lahko povežemo za boljši prenos znanstvenih sporočil različnim ciljnim javnostim ter krepitev zaupanja v znanost. Zanimalo nas bo tudi, katere značilnosti znanstvenega sporočanja niso primerne za komuniciranje z novinarji in širšo javnostjo, katere informacije je priporočljivo objavljati in kje, pa tudi kako naj jih predstavimo, da bodo novinarji in komunikatorji sploh pozorni na naše dosežke, kakšna (dodatna) znanja in veščine potrebujemo.

Morebitna s tem povezana vprašanja, primere dobrih praks, pa tudi dileme in težave, o katerih bi radi govorili, nam lahko pošljete vnaprej na idv.fdv@fdv.uni-lj.si. Vprašanja pa boste lahko postavili tudi na dogodku. 

DNEVNI RED

8.15–8.30: RAZISKOVALNA KAVA – pozdrav prodekanje in sprejem s kavo (pred FDV-19)

08.30–08.45:
UVOD – Vrednotenje raziskovalnih programov: prvi rezultati ankete o metodologiji vrednotenja raziskovalnih programov

08.45–12.00: 
VEŠČINE ZA RAZISKOVALCE (FDV-19)

08.45–10:15:
Navduševanje za znanost s podkasti
Vodita: Maja Ratej in Anže Tomić, novinarja, podkasterja

10.15–10.30:
Odmor

10.30–11.15:
Vizualiziranje znanja: kako pripraviti video o raziskovalnih rezultatih
Vodi: Tinca Lukan, T&Z

11.15–12.00:
Kako objavim svoje raziskovalne podatke v ADP
Vodi: mag. Irena Vipavc Brvar, ADP

12.00–12.15:
Odmor

RAZPRAVA:
Vrednost komuniciranja znanosti v raziskovanju 

12.15 –12.30: 
Pozdravna nagovora dekana FDV prof. dr. Iztoka Prezlja in prodekanje za znanstvenoraziskovalno področje na FDV prof. dr. Andreje Jaklič 

12.30–14.00:
SE RAZUMEMO?  – pogovor s komunikatorji znanosti, znanstvenimi novinarji in raziskovalci

Moderira: prof. dr. Andreja Jaklič, prodekanja za znanstvenoraziskovalno področje, UL FDV. Sodelujejo: akademik prof. dr. Slavko Splichal, UL FDV in SAZU, prof. dr. Andrej Bauer, UL FMF, izr. prof. dr. Natalija Majsova, UL FDV, dr. Zarja Muršič, samostojna znanstvena komunikatorica, Saša Senica, Delo, znanstvena novinarka

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 17. maj 2024