Skoči do osrednje vsebine

[Iz študija v prakso: znanje za razvoj] - Klemen Mesarec Hercog


Klemen Mesarec Hercog
Zaposlitev: Svetovalec ministra
Organizacija: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport
Aktualni program: magistrski študijski program Politologija – Politična teorija, globalizacijske in strateške študije

 

 

Klemen novica

Kako se spominjate svojega časa na FDV?
Čas študija na Fakulteti za družbene vede spada med moje najljubše spomine. Hitro sem ugotovil, da nisem oseba, za katero je dovolj, da zgolj sedi na predavanjih, sodeluje na vajah in se skrije v povprečju. Želel sem si več. Zato sem se zgodaj aktiviral v bogato obštudijsko, interesno in študijsko dogajanje tako na Fakulteti kot na Univerzi. S sošolci smo ustanovili študentsko društvo, ki je kmalu postalo srce društvenega dogajanja na fakulteti. Kot predsednik Študentskega sveta FDV, član Senata FDV in član Senata Univerze v Ljubljani, ki je najvišji strokovni organ univerze, vodja Komunikacijsko-informacijske pisarne in študentski minister v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani, sem imel priložnost, da znanja iz predavalnic FDV prenašam v realni svet. Verjamem, da je aktivno sodelovanje v političnih procesih v sanjah vsakega nadobudnega študenta politologije. 

Brez kakršnegakoli pretiravanja lahko rečem, da me je čas, ki sem ga preživel na FDV ter znanja, izkušnje, poznanstva in veščine, ki iz njega izhajajo, naredili v osebo, kot sem danes. Fakulteti, njenim profesoricam in profesorjem, sošolcem in starejšim kolegom sem zato še danes hvaležen.

 

Kako je FDV prispeval k uspehu na vaši karierni poti?
Na videz preprosto vprašanje, ki pa nima preprostega odgovora. FDV je namreč k uspehu prispeval na treh nivojih. Prvi nivo je teoretično znanje, ki ga ponujajo predavateljice in predavatelji ter bogata knjižnica. Drugi nivo so praktična znanja, ki jih lahko pridobimo skozi dodatno obštudijsko in študijsko ponudbo, ki jo ponujajo fakulteta, univerza in študentske organizacije. Tretji nivo pa je socialna mreža, ki jo pridobivamo skozi prva dva nivoja. Upal bi si celo trditi, da je FDV ena izmed slovenskih fakultet, ki omogoča toliko možnosti in priložnosti za uspešen začetek kariere, kar pa morajo seveda študenti znati tudi izkoristiti. 

Svojo kariero sem iz svojega udejstvovanja v času študija začel v slovenskem nevladnem sektorju in jo nadaljeval v državnem, nato zasebnem ter tudi mednarodnem nevladnem sektorju. Sedaj ponovno delam v sektorju država, kjer sem zaposlen kot svetovalec ministra za področje korporativnega komuniciranja in odnosov. Moja karierna pot se je začela ravno na trdnih temeljih znanj, izkušenj in socialne mreže iz FDV. Če smem nadaljevati v gradbeni analogiji: Ravno trdni temelji omogočajo, da na njih gradimo trdno hišo, ki bo stala še desetletja.

Kaj bi svetovali študentom in študentkam FDV?
Drznite si biti boljši in zahtevati več. Ni dovolj, da smo zgolj pasivni in nemi opazovalci okolja, v katerem živimo. Treba se je aktivirati. Prebrati več knjig in strokovnih člankov, več debatirati s profesoricami in profesorji, izzivati lastno neznanje ter se več vključevati v družbene procese. Naj vas ne bo strah neuspeha. Neuspeh je samo del izkušenj, ki omogočijo prihodnji uspeh.   

Imate kakšen nasvet pri iskanju zaposlitve?
Slediti svojemu klicu. V delu, ki ga opravljamo, moramo uživati in videti v njem priložnost. Če v njem uživamo, tudi izstopamo. In če izstopamo tudi nikoli ne bomo imeli težav v iskanju naslednje karierne priložnosti. Prav je, da smo tudi vedno na preži za novimi priložnostmi. Življenje je preprosto prekratko za slabo zaposlitev.

Kakšni so trenutni trendi v vaši stroki?
Interdisciplinarnost. Svet postaja vedno bolj kompleksen in od nas zahteva vedno več znanj. Od popolnoma organizacijskih, kot sta projektno vodenje in upravljanje deležnikov, do teoretičnih znanj, kot so delovanje slovenskega pravnega in davčnega sistema ter mednarodnega prava in industrijskih odnosov ter tudi neodgovorjenih družbenih vprašanj: kakšen bo vpliv umetne inteligence na družbo in gospodarstvo, kaj pomenijo trenutne globalne spremembe na finančnih trgih za razmerje delo - kapital. Zato je pomembno, da na področju znanja ne zaspimo, temveč smo vedno na preži za novimi znanji. 

Politologi imamo zaradi širine svoje izobrazbe tukaj prednost. Naša izobrazba nam omogoča, ne samo, da dogajanje opazimo, temveč ga tudi ozavestimo, interpretiramo, najdemo razloge in podlage, primerjave iz preteklosti ter celo predvidimo nadaljnji potek.

Zakaj je družboslovje pomembno?
Svet se spreminja vedno hitreje. Vedno nove tehnologije spreminjajo naša življenja, družbo in naše odnose. Geopolitične spremembe na novo urejajo razmerja v družbi, med državami in družbenimi ureditvami. Vse to postavlja nova vprašanja, na katera moramo odgovoriti kot družboslovci. Ne smemo si pustiti, da nekritično opazujemo spremembe. Moramo biti pozorni, kritični in poiskati ter zahtevati odgovore. Ker je to navsezadnje tudi odgovornost nas, družboslovcev, do družbe in sveta. 

Za konec pa bi rad posebej izpostavil politično teorijo. Ko se ruši vse, stoji samo še teorija. Zato je tudi naša naloga, da beremo in svoje vedenje nadgrajujemo. Navsezadnje ima Vladar, delo Niccole Machiavellija danes enako, če ne še večjo težo, kot takrat, ko je bilo napisano. 

Več o študiju na FDV in preostale intervjuje si lahko preberete na povezavi.
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 11. januar 2024 | v kategoriji: Kariernik