Skoči do osrednje vsebine

[Iz študija v prakso: znanje za razvoj] - Jakob Čakarmiš


Jakob Čakarmiš
Zaposlitev: Svetovalec pri podjetju za politično in poslovno svetovanje
Organizacija: IPM Group d.o.o
Aktualni program: dodiplomski študijski program Obramboslovje

 

Jakob novica

Kako se spominjate svojega časa na FDV?
Spominjam se ga v izredno svetli luči. Dnevi so bili polni druženja s kolegi z različnih koncev Slovenije in celo tujine. Debate o dogajanju v svetu so se začele že pred osmo zjutraj, ko smo prvič pregledali novice dneva. Izpitna obdobja so bila večji izziv, ki pa z medsebojno pomočjo niso bila prevelika ovira za nikogar, ki je resno pristopil k študiju.

Kako je FDV prispeval k uspehu na vaši karierni poti?
Od nekdaj me je fascinirala zapletenost sveta. FDV me je preko načina dela naučil celostnega pregleda in analize kompleksnih problemov ter razumevanja, da sta v vsakem konfliktu dve strani z različnimi interesi, ki ju moramo do podrobnosti razumeti za iskanje ustrezne rešitve. Ena prvih lekcij na fakulteti je bila prav ta, da svet ni črno-bel, kar je tudi slogan FDV-ja. To vodilo še vedno uporabljam za iskanje kompromisov v poslovnem svetu in boljše razumevanje družbenih odnosov. 

Kaj bi svetovali študentom in študentkam FDV?
Svetoval bi jim, da so čim bolj radovedni. S kolegi smo vedno iskali odgovore na dodatna vprašanja pri profesorjih, preko debat ob kavi iskali nova mnenja in pisali seminarske naloge o temah, ki so nas navduševale. Včasih smo z ugotovitvami presenetili tudi sami sebe. Svetoval bi tudi, da študenti med študijem skušajo pobegniti iz cone udobja in izberejo izbirne predmete s kakšne druge študijske smeri ter s tem izkoristijo vso širino, ki jo FDV ponuja. 

Imate kakšen nasvet pri iskanju zaposlitve?
Veliko prednost pri isknju zaposlitve predstavlja vključevanje v društveno življenje na fakulteti. Ta vam namreč omogoča mreženje z velikim številom ambicioznih študentk in študentov vseh smeri ter pridobivanje praktičnega znanja vodenja organizacije, ki vam bo koristilo skozi celotno kariero. Sam sem deloval tudi v okviru Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, kar mi je prineslo poznanstva in izkušnje s področja delovanja celotne univerze. 

Kakšni so trenutni trendi v vaši stroki?
V svetu poslovnih inovacij in delovanja institucij javnega sektorja se pojavlja trend digitalizacije. Ta odpira nove priložnosti in izzive tudi za nas družboslovce. Pomembno je, digitalizacijo sprejmemo in znamo uporabiti neštete nove analitične in poslovne priložnosti, ki jih ponuja. 

Zakaj je družboslovje pomembno? 
Družboslovje nam daje orodja za analizo ter razumevanje družbenih pojavov in jih včasih lahko celo napove. Dokler se bo družba spreminjala, bo družboslovje zelo pomembno, še posebej pa bo pomembno v časih velikih družbenih sprememb, kot so sedanji.

Več o študiju na FDV in preostale intervjuje si lahko preberete na povezavi.

 

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 01. februar 2024 | v kategoriji: Kariernik