Skoči do osrednje vsebine

[Iz študija v prakso: znanje za razvoj] - Maruša Horvat


Maruša Hrovat
Zaposlitev: Marketinška strateginja
Organizacija: Credit Suisse
Aktualni program: magistrski študijski program Tržno komuniciranje in odnosi z javnostmi

 

Maruša novica

Kako se spominjate svojega časa na FDV?
Čeprav se mi takrat mogoče ni zdelo tako, zdaj zagotovo lahko rečem, da je bil to čas prave brezskrbnosti in svobode, obenem pa tudi čas prvega okušanja samostojnega življenja v velikem mestu ter spoznavanja same sebe.

Kako je FDV prispeval k uspehu na vaši karierni poti?
Sam študij tržnega komuniciranja mi je skozi vse predmete vsekakor dal izjemno dobro strokovno osnovo in podlago za razvoj kariere. Hkrati pa sem imela tudi dovolj časa, da sem se posvečala obštudijskim dejavnostim in spoznavanju sveta marketinga v praksi - npr. kot članica študentske sekcije Društva za marketing Slovenije, kjer sem skozi organizacijo številnih predavanj, okroglih miz in seveda študentske marketinške konference Fanfara lahko pridobila dodatne izkušnje, predvsem pa spoznala ogromno marketinških kolegov, s katerimi stike ohranjam še danes. 

Kaj bi svetovali študentom in študentkam FDV?
Mogoče bo zvenelo malce piflarsko, a če bi se lahko zdaj vrnila nazaj v čas študija, bi bolj izkoristila predavanja in čas, preživet s profesorji, ki imajo res ogromno znanja in so ga (po mojih izkušnjah) vedno tudi pripravljeni deliti.

Imate kakšen nasvet pri iskanju zaposlitve?
Na področju tržnega komuniciranja je to vsekakor pridobiti čim več praktičnih izkušenj že med samim študijem - sama sem npr. v tretjem letniku začela projektno delati na Slovenski oglaševalski zbornici, kjer sem bila del organizacijske ekipe SOFa in Golden Druma - to mi je omogočilo, da sem nekaj let kasneje dobila svojo prvo pravo zaposlitev.

 
Kakšni so trenutni trendi v vaši stroki?
Odgovor na to vprašanje je odvisen od tega, kako razumemo besedo trend - kot prevladujoče teme, o katerih trenutno vsi v stroki govorimo ali kot neke dolgoročnejše kazalce, ki kažejo, kam gre stroka kot taka. V prvem primeru je to vsekakor vse digitalno - od umetne inteligence, uspešnega grajenja blagovnih znamk in nagovarjanja potrošnikov v digitalnem svetu, do Metaversa, NFT-jev in vsega ostalega, povezanega z Internetom 3.0. V zadnjih letih je kot izjemno popularna tema vzniknila tudi družbena odgovornost blagovnih znamk - na žalost pogosto zgolj na teoretični ravni sicer navdihujočih komunikacijskih kampanj, ki pa niso zares odražale delovanja podjetij.

In ravno to "zmanjševanje" marketinga na zgolj komunikacijski del (za katerega se vsi študenti v prvem letniku naučimo, da je le en od "4P"), ter njegova preveč kratkoročna usmerjenost, je eden bolj problematičnih trendov v stroki, ki zato pogosto izgublja globino in pomembnost, sploh v odnosu do drugih funkcij v podjetju. 

 
Več o študiju na FDV in preostale intervjuje si lahko preberete na povezavi.

 

 

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 15. februar 2024 | v kategoriji: Kariernik