Skoči do osrednje vsebine

Mobilni dostop do e-virov

Naročeni znanstveni viri, do katerih dostopate z uporabniškim imenom in geslom ODKJG, so vam na voljo tudi preko mobilnih naprav (Apple in Android pametni telefoni, tablični računalniki itn.).

 • Večina ponudnikov je za mobilne naprave razvila posebne aplikacije, ali pa posebne mobilne spletne strani, ki so posebej prilagojene ogledu na mobilnih napravah.
 • Spodaj navedeni viri so na mobilnih napravah dostopni tudi v običajnem (neprilagojenem) načinu prijave v oddaljen dostop. Oglejte si splošna navodila za prijavo v oddaljen dostop.
Če imate kakršna koli vprašanja ali težave z dostopom do e-virov preko mobilnih naprav, se obrnite na knjiznica@fdv.uni-lj.si.

Kazalo e-virov, ki ponujajo dostop prilagojen mobilnim napravam (izberite vir, ki vas zanima):

DiKUL

EBSCOhost

EBSCO eBook Collection (izposoja)

Emerald

Springer (samo za naprave Apple)

ProQuest

SAGE journals
DiKUL

DiKUL zaenkrat nima na voljo aplikacije za mobilne naprave, je pa na voljo spletna stran v mobilni različici. Preprosto v internetnem brskalniku naprave vpišete
http://dikul.uni-lj.si. Pri večini naprav DiKUL avtomatsko zazna, da dostopamo preko mobilne naprave in naloži stran, ki je optimizirana za mobilne naprave. Za dostop do polnih besedil se moramo na spodnjem robu strani ("Prijavite se, če želite omogočiti poln dostop") prijaviti z uporabniškim imenom in geslom ODKJG za oddaljen dostop.

 
Slika 1: Mobilni iskalni vmesnik DiKUL pred prijavo


EBSCOhost

Viri ponudnika EBSCO so dostopni preko mobilne aplikacije, kot tudi preko mobilne spletne strani. Navodila za dostop do EBSCOhost preko mobilne spletne strani so na voljo tukaj. Za namestitev aplikacij sledite spodnjim navodilom:


Aplikacija EBSCOhost za Android  
         

Aplikacija EBSCOhost za iOS (Apple)       

 1. Aplikacijo namestite na vašo napravo na eni od zgornjih povezav.
 2. Pojdite na http://www.fdv.uni-lj.si/knjiznica/digitalna-knjiznica in v okvirčku »Naš izbor e-virov« izberite EBSCOhost.
 3. Vnesite podatke za prijavo za oddaljen dostop, če niste na lokacijah Univerze, nato pa izberite EBSCO zbirke po katerih želite iskati in izberite »Naprej«.
 4. Če dostopate z mobilne naprave, EBSCO to praviloma avtomatsko zazna in naloži mobilno stran. Za potrebe registracije aplikacije morate na skrajnem spodnjem robu strani preklopiti v »Mesto FullSite«.


 5. Slika 1: V koraku 4 skrajno spodaj preklopimo iz mobilnega v polni pogled na "Mesto Full Site" 


 6. Nato pa na polnem spletnem mestu čisto na dnu izberete »Programi za telefone iPhone in telefone s sistemom Android« in vnesete vaš e-mail, na katerega boste nato prejeli avtentifikacijsko povezavo. E-mail odprite z vašo mobilno napravo, kjer imate nameščeno EBSCO aplikacijo (ker ste aplikacijo že namestili, preskočite prvi korak navodil, ki so v prejetem e-mailu). Ko boste kliknili na avtentifikacijsko povezavo v mailu se bo dostop do polnih besedil v aplikaciji aktiviral avtomatsko. Dostop do aplikacije bo zaradi varnostnih razlogov deloval 9 mesecev. Po tem času je potrebno postopek ponoviti.


Slika 2: V koraku 5 na dnu polne strani izberete "Programi za telefone iPhone in telefone s sistemom Android".


EBSCO eBook Collection (izposoja)

EBSCO eBook Collection obsega okrog 130.000 knjig, ki so dostopne študentom in zaposlenim na Univerzi v Ljubljani. Pregledovanje je možno online v brskalniku preko DiKUL ali preko strani EBSCO, lahko pa si jih tudi izposodite na mobilno napravo ali računalnik*, za obdobje od 1 do 30 dni (najdaljši možen čas izposoje je odvisen od založnika knjige, navadno je to 7, 14 ali 30 dni). EBSCO za izposojo in branje knjig na mobilnih napravah priporoča uporabo aplikacije Bluefire Reader, ki podpira uporabo Adobe ID-ja. 

Aplikacija Bluefire Reader za Android  
         

Aplikacija Bluefire Reader za iOS (Apple)       

 

 1. Preko ene izmed zgornjih povezav namestite Bluefire Reader na vašo napravo. Ob prvi uporabi morate vnesti še svoj Adobe ID. Če ga še nimate, v Bluefire Readerju izberete "Create a free Adobe ID" in izpolnete obrazec. Ustvarjeni Adobe ID (e-mail naslov, ki ste ga vpisali ob ustvarjanju) nato skupaj z geslom vnesete v Bluefire reader in kliknete "Authorize".
 2. eKnjige poiščete preko DiKUL ali obiščete EBSCO eBook Collection (če dostopate preko oddaljenega dostopa se vpišete z uproabniškim imenom in geslom za "Moja knjižnica") in poiščete knjige po želenih ključnih besedah.
 3. Kliknete na naslov želene knjige, nato pa izberete "Download (Offline)" (za izposojo knjige se morate vpisati v My EBSCOhost), nato izberete število dni za izposojo in kliknete na "Checkout & Download".
 4. Za prenos in odpiranje knjige izberete Bluefire Reader.

mEBSCOeBookCollection
Slika 1: Korak 3.

* Če si želite e-knjigo izposoditi preko namiznega ali prenosnega računalnika, morate imeti nameščen program Adobe Digital Editions.
Ob prvi uporabi Adobe Digital Editions morate vnesti vaš Adobe ID. Če ga še nimate, si ga ustvarite s klikom na "Create an Adobe ID" (Slika 2).
Knjigo poiščete in prenesete kot opisujeta zgornja koraka 2 in 3. Ko vam program ponudi odpiranje datoteke .acms z Adobe Digital Editions izberete "V redu" in e-knjiga se bo odprla v omenjenem programu.

Adobe Digital Editions
Slika 2: Avtorizacija računalnika v Adobe Digital Editions

 

Emerald

 1. V internetnem brskalniku vaše mobilne naprave obiščite naslednji link: https://login.nukweb.nuk.uni-lj.si/login?url=http://www.emeraldinsight.com/mobile/
 2. Na avtentifikacijski strani izberite ODKJG in vpišite vaše uporabniško ime in geslo.

V uporabniškem vmesniku so revije razvrščene po tematskih področjih. Če na napravi uporabljate brskalnik Chrome, morate za dostop do polnega besedila v PDF pritisniti in držati "View PDF" in v meniju nato izbrati "Save link". V brskalnikih Dolphin in Firefox odpiranje PDFja deluje direktno.

Nasvet: Za lažjo uporabo, si zgornji link v brskalniku mobilne naprave shranite med zaznamke (bookmarks). Lahko si ustvarite tudi bližnjico na enem od domačih zaslonov.


Slika 1: Uporabniški vmesnik Emerald Mobile.


Springer

Springer za dostop do svojih publikacij ponuja mobilno aplikacijo za naprave s sistemom iOS. Dostop preko naprav s sistemom Android bo na voljo, ko založnik odpravi napako v aplikaciji. Povezava do aplikacije je na voljo spodaj.

Aplikacija ScienceDirect za iOS (apple)    

 

 1. Na vašo napravo si prenesete aplikacijo preko zgornje povezave.
 2. V aplikaciji kliknete na gumb , izberete "Sign up/Log in" in nato "Institutional/Athens login" (Slika 1).
 3. V naslednjem koraku pod naslovom "Find your institution (via Shibboleth)" izberete University of Ljubljana in kliknete "Log in via Shibboleth" (Slika 2).
 4. Nato pa le še vnesete vašo identiteto Univerze v Ljubljani in kliknete "Login". Ko se vam ponovno prikaže SpringerLink aplikacija imate dostop do naročenih virov.


Slika 1: Korak 2.Slika 2: Korak 3.


ProQuest

ProQuest je za dostop preko mobilnih naprav pripravil posebne spletne strani, ki so optimizirane za mobilne naprave. Do strani dostopate preko posebne povezave, prijavite pa se z vašo identiteto Univerze v Ljubljani. Če dostopate preko omrežja EDUROAM pa prijava ni potrebna, ker Eduroam prav tako uporablja identiteto UL.
 1. Obiščete stran http://m.search.proquest.com (če dostopate preko omrežja Eduroam, vas sistem avtomatično prijavi in nadaljnji koraki niso potrebni).
 2. V prijavnem oknu ne vnašate podatkov, ampak izberete »Log in through your institution«.
 3. Izberite »Slovenija (ARNES)« in »Univerza v Ljubljani« (slika št. 1). Nato izberite »Proceed anyway«.
 4. V prijavnem oknu, ki se naloži se vpišete z vašo identiteto UL.

 
Slika 1: V tretjem koraku izberemo institucijo za Shibboleth priavo z identiteto Univerze v Ljubljani.


SAGE journals

Založnik SAGE omogoča, da svojo
mobilno napravo registrirate z voucherjem. Tako se vam ob iskanju po njihovih zbirkah polnih besedil ni potrebno vsakokrat prijavljati z uporabniškim imenom in geslom. Voucher pridobite preko računalnika na fakulteti.
 1. Na stacionarnem računalniku v mreži fakultete obiščite povezavo http://online.sagepub.com/voucher/get in pridobite voucher. Izberite, da vam ga pošljejo na vaš e-mail.
 2. Na vaši mobilni napravi odprite prejeti e-mail in kliknite na potrditveni link. Vaša naprava je sedaj povezana. Voucher velja 6 mesecev (po preteku je potrebno postopek ponoviti). Na tej napravi boste ta čas dostopali do polnih besedil založnika SAGE brez da bi se vam bilo potrebno vpisati z geslom za oddaljen dostop. Preprosto v brskalniku odprete http://online.sagepub.com in SAGE vas prepozna kot Faculty of Social Sciences.


Slika 1: Uspešna avtentifikacija mobilne naprave po izvedenih zgornjih dveh korakih.


Slika 2: Ker smo našo napravo registrirali z voucherjem nas Sage prepozna kot Faculty of Social Sciences.

Na vrh

Splošna navodila za običajno prijavo v oddaljen dostop v našem izboru e-virov

V vse zbirke, ki so zbrane v okviru našega izbora e-virov na spletni strani knjižnice (Naš izbor e-virov), se na mobilnih napravah lahko prijavite tudi na enak način, kot se v oddaljen dostop prijavite na vašem domačem računalniku.

Razlika pri tem načinu prijave pa je, da dostop ni prilagojen mobilnim napravam. Edini izjemi sta zbirka EBSCOhost in portal DiKUL, ki se tudi v takšnem načinu prijave avtomatsko prilagodita napravi s katero se prijavljamo.

 1.  Na pripravljenem seznamu izberete želeni vir. 2. Izberete knjižnico ODKJG ter vpišete uporabniško ime in geslo.

  Oddaljen_dostop_proxy_UL_razmerje_1.59