Skoči do osrednje vsebine

Štipendije za študij in raziskovanje na Japonskem


1. ŠTIPENDIJE ZA ŠTUDENTE

MEXT (Ministrstvo za izobraževanje, kulturo, šport, znanost in tehnologijo)
Ministrstvo, pristojno za izobraževanje, vsako leto razpiše štipendije za dodiplomski, višješolski strokovni študij ter podiplomski študij in podiplomsko raziskovalno delo na Japonskem. Gre za štipendiranje celotnega študija na Japonskem; v primeru podiplomskega raziskovalnega dela je najkrajše obdobje 1,5 leta. Prijavni rok je vsako leto v juniju. Prijave sprejemamo na Veleposlaništvu Japonske.

Lanski razpis


JASSO (Japan Student Services Organization)

JASSO razpisuje dve vrsti štipendij:
a. Monbukagakusho Honors Scholarship for Privately-Financed International Students
b. Student Exchange Support Program (Scholarship for Shortterm Study in Japan) 

Obe štipendiji sta namenjeni tujim študentom, ki so bili sprejeti na japonske univerze (dodiplomska in podiplomska raven), višje šole, univerzitetne pripravljalne tečaje ali jezikovne šole. Prijave potekajo preko japonske šole, ki je sprejela študenta.

Študentje slovenskih fakultet, ki imajo sklenjene dvostranske sporazume z japonskimi univerzami, se poslužujejo predvsem štipendije b., ki jo prejmejo za en ali dva semestra študija na japonski univerzi.

Več informacij2. ŠTIPENDIJE ZA RAZISKOVALCE

JAPAN FOUNDATION

Programi Japonske fundacije (vodič)

Za raziskovalce s področja družboslovja in humanistike pride v poštev program »Japanese Studies Overseas and Intellectual Exchange (Dialogue)«, natančneje podprogram »Japan Foundation Japanese Studies Fellowship Program«, ki daje vrhunskim tujim znanstvenikom in raziskovalcem s področja japonskih študij možnost, da na Japonskem opravijo raziskovalno delo.

Obstajajo tri podkategorije:
a. Scholars and Researchers (Long-term); 2 do 12 mesecev
b. Scholars and Researchers (Short-term); 21 do 59 dni
c. Doctoral Candidates; 4 do 12 mesecev

Več informacij

JAPAN SOCIETY FOR THE PROMOTION OF SCIENCE
Japan Society for the Promotion of Science (JSPS) je neodvisna ustanova, katere cilj je prispevati k napredku znanosti na vseh področjih naravoslovja in družboslovja ter humanistike. JSPS igra ključno vlogo pri upravljanju širokega spektra japonskih znanstvenih in akademskih programov. Delovanje JSPS je v veliki meri podprto z letnimi prispevki japonske vlade. Njene glavna naloge so: spodbujanje mladih raziskovalcev, spodbujanje mednarodno znanstveno sodelovanje, finančna podporo znanstvenih raziskav, podpora znanstvenega sodelovanja med akademsko sfero in gospodarstvom ter zbiranje in posredovanje informacij o znanstveno-raziskovalnih dejavnostih. 

Več informacij o programih


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 09. april 2018 | v kategoriji: EARL