Skoči do osrednje vsebine

Gostovanje dr. Linasa Didvalisa s Centra za azijske študije Univerze Vytautas Magnus iz Litve


V torek, 12. decembra 2017, je EARL gostil dr. Linasa Didvalisa s Centra za azijske študije Univerze Vytautas Magnus, ki je predaval na temo vloge Japonske pri razvoju regionalnega upravljanja z gozdovi v jugovzhodni Aziji. Dr. Didvalis je predavanje pričel s širšim vprašanjem vpetosti Japonske v mednarodno trgovino z lesom. Večina japonskega uvoza tropskega lesa izvira iz jugovzhodne Azije – regije, v kateri so procesi deforestacije najhitrejši. Prav japonsko povpraševanje po tropskem lesu je tako med najpomembnejšimi razlogi za krčenje gozdov na Filipinih, v Maleziji ter Indoneziji. Japonska je pod pritiskom svoje civilne družbe v 90-ih letih prejšnjega stoletja pričela z zagovorništvom in prevzemanjem deklaratornega vodstva na področju varstva gozdov v državah jugovzhodne Azije, vendar kljub temu še danes ni uspela ustvariti primernega institucionalnega okvirja za spodbujanje trajnostnega gospodarjenja z gozdovi. Dr. Didvalis je v okviru raziskovanja razlogov za to pomanjkanje proučil različne interese in odnose japonskih interesnih skupin, ki so vpete v gospodarjenje z lesom. Ugotovil je, da aktivistične skupine civilne družbe za zaščito gozdov niso dovolj vplivne, da bi omejile obnašanje japonskih podjetij, ki imajo od proste trgovine s tropskim lesom koristi in se zato upirajo vsakršnim predpisom za varstvo gozdov v regiji.

Udeleženci so predavanje zapustili z močnim sporočilom: ambiciji Japonske, da na področju varstva gozdov zasede vodilno mesto v regiji, še vedno ne sledijo močni ukrepi, ki bi tovrstno deklaratorno okoljsko diplomacijo tudi podprli.

Prof. Didvalis je obiskal Fakulteto za družbene vede v okviru Erasmus + programa za mobilnost akademskega osebja ter med 11. in 12. decembrom 2017 izvedel serijo predavanj na magistrskem programu Mednarodnih odnosov. Je predavatelj in glavni koordinator Centra za azijske študije Univerze Vytautas Magnus v Litvi. Njegovo delo zajema področja okolja, interesnih skupin ter regionalnih študij, s poudarkom na Vzhodni Aziji.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 19. december 2017 | v kategoriji: EARL