Nagradni natečaj o Evropski uniji (rok za prijave 30. 9. 2018)


Solidarnost v EU /IZZIVI SOLIDARNOSTI V EU

Kaj je (danes)  solidarnost? Ali EU vpliva na solidarnost v EU? Kako jo spreminja?

Kje so največji izzivi? Kje imajo najboljše/najslabše  izkušnje Evropejci? Je pri migracijah v EU lahko rešitev solidarnost? Lahko solidarnost premaga delitev na evropski Sever in Jug? Kako  uskladiti različne interese, cilje in napetosti med zahodnimi in  vzhodnimi članicami EU? Solidarnost med mesti in vasmi: so meščani pozabili na vaščane? Kako  zagotoviti medgeneracijsko solidarnost na področju klimatskih sprememb in zaščite okolja? Je solidarnost  v znanju lahko v pomoč pri gradnji inovativne in tehnološko napredne Evrope? Kako solidarne so članice  pri obvladovanju varnostih tveganj? Je EU solidarna tudi izven EU? Kako solidarna je EU v svoji soseski?   

Vabimo študente, da se s svojimi prispevki odzovejo na ta (in morebitna druga)  vprašanja s svojimi razmišljanji in se vključite na mednarodno tekmovanje, ki omogoča novo znanje in izkušnje!

  • Študenti 1. stopnje so vabljeni na nagradni natečaj s pripravo kratkega eseja (3-5 strani oziroma 1000 – 1600 besed).
  • Študenti 2. stopnje so vabljeni na nagradni natečaj s pripravo kratkega pregleda oz. predloga politik (policy brief) (2-3 strani oziroma 600-1000 besed).

Izdelke študenti napišejo v angleškem jeziku.  Več informacij o mednarodnem študentskem tekmovanju nadete na povezavi.

Izdelki bodo za študente Evropskih študij upoštevani kot sestavni del študijskih obveznosti!

  • Pri podiplomskem študiju bodo izdelki upoštevani pri predmetu Politike evropskih integracij.
  • Pri dodiplomskem študiju bodo izdelki upoštevanipri predmetih Zunanji odnosi EU, Skupna zunanja in varnostna politika in Aktualni problemi EU –Praktikum.

Rok prijave: 30.9.2018

Študenti pošljejo izdelke na naslov: natalia.martin@tepsa.eu ter v kopijo predstojnici katedre MO/EŠ (ana.bojinovic@fdv.uni-lj.si ) in skrbnici programa Evropskih študij II. stopnje (andreja.jaklic@fdv.uni-lj.si ). Za dodatne informacije glede natečaja se študenti lahko obrnejo tako na izr. prof. dr. Bojinović Fenko kot prof. dr. Jaklič ali prof. dr. M. Bučar.

PRVIM TREM NAGRAJENIM študentom na vsakem od področij bomo sofinancirali kotizacijo (200€) in del prevoznih stroškov in stroškov bivanja (do 200€) za udeležbo na seminarjih EU@Work, kjer bodo študenti spoznali praktično delovanje izbranih institucij EU in odziv institucij na izzive migracij. Seminarji EU@Work bodo potekali v oktobru in v decembru 2018.
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 17. september 2018 | v kategoriji: Razpisi