Skoči do osrednje vsebine

Dopis nemškega veleposlanika v zvezi z Mednarodno parlamentarno štipendijo nemškega zveznega parlamenta 2022


Nemški zvezni parlament že več let podeljuje Mednarodne parlamentarne štipendije (IPS) za mlade absolvente visokih šol. Le-ti naj bi dobili priložnost, da spoznajo nemški parlamentarni sistem v teoriji in praksi. Slovenija se je tega programa prvič udeležila leta 2001.

Program, ki se bo izvajal v sodelovanju z Humboldtovo univerzo v Berlinu, s Svobodno univerzo v Berlinu in Tehniško univerzo v Berlinu, se bo začel 1. marca 2023 in končal 31. julija 2023.

Ponudba je namenjena absolventom visokih šol, katerih cilj je dejavnost v javnem življenju Slovenije in ki ob začetku programa niso starejši od 30 let. Razen tega morajo kandidati razpolagati z zelo dobrim znanjem nemškega jezika. Programa se bo udeležilo ca. 120 oseb iz 44 držav.

Udeleženke/ci bodo iz sredstev Nemškega zveznega parlamenta prejemali mesečno štipendijo v višini 500 evrov ter nastanitev. Dodatno bodo kriti stroški za študentsko zdravstveno zavarovanje v primeru nezgode in za zavarovanje odgovornosti. Povrnjeni bodo tudi stroški prihoda in odhoda v Berlin oz. iz Berlina.

Na spletni strani Nemškega zveznega parlamenta www.bundestag.de/ips

lahko interesenti med regionalno specifičnimi informacijami v zvezi z IPS najdejo obrazce za prijavo in osebnostne vprašalnike kakor tudi druge informacije.

Zadnji rok za prijavo je 31. julij 2022. Iz Republike Slovenije se lahko – kot v preteklosti – programa udeležijo trije štipendisti.

Predhodni izbor kandidatov bo izvedlo nemško veleposlaništvo. Nemškemu zveznemu parlamentu je nato treba predlagati osem kandidatov. Zaključni izbirni razgovori z nemško komisijo so predvideni jeseni 2022.




Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 26. maj 2022 | v kategoriji: Obvestilo, Redni študij