Skoči do osrednje vsebine

mag. Primož Zupan


Primož Zupandirektor FinTech podjetja MBILLS

Zakaj ste se odločili za študij na FDV?

Razlog je bil čisto spontan. S prijateljem sva bila na informativnih dnevih navdušena nad prevladujočim številom punc, promocijo t.i. poljubovalnice ter odlični opremljenosti. Ob izbiri študijskega programa sem iskal smer, ki je bila po mojem mnenju najbližje orientirana gospodarstvu in je imela za moje interese ravno pravo mešanico disciplin: sociologija, menedžment, pravo, psihologija in ekonomija. Vse to je za moje interese ustrezno združeval študij kadrovskega menedžmenta.

Kaj ste želeli biti na začetku študijske poti?

Kadrovski direktor. Lahko rečem, da v svoji sedanji vlogi direktorja FinTech startupa mi pridejo znanja in veščine študija še zelo prav.

Ste med študijem nabirali izkušnje s prakso ali z delom? Na katerih področjih?

Tekom študija sem bil zelo aktiven v obštudijskih dejavnostih. Bil sem aktiven predsednik Društva študentov kadrovskega menedžmenta – DŠKM in skupaj z ekipo ostalih kolegic in kolegov organiziral strokovne ekskurzije v večja slovenska podjetja, kjer smo si ogledali njihove kadrovske službe, s profesorji smo sodelovali pri organizaciji znanstvenih strokovnih konferenc, organizirali delavnice ter sodelovali s podjetji. V prvem letniku sem opravil poletno prakso v Nemčiji, v podjetju Zeller Bäderbau, ki izdeluje bazene iz nerjavečega jekla. Pri tem sem krožil po vseh oddelkih in na koncu prakse spremljal direktorja ob vseh njegovih obveznostih. V četrtem letniku sem opravil kadrovsko prakso v sklopu predmeta Kadrovska praksa v Državnem zboru RS. Bil sem aktiven tudi v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani, Študentskem svetu FDV, Senatu FDV, preko študentskega dela pa sem opravljal najrazličnejša projektna dela, ki so bila direktno ali posredno povezana z mojim študijem. Ob študiju sem se aktivno ukvarjal tudi z umetnostjo in tako sodeloval pri študentski cirkuško-gledališki skupini Artizani, ki je delovala pod okriljem društva Hiša otrok in umetnosti ter bil aktiven kot Živi kip Jožeta Plečnika.

Kako bi na kratko opisali svojo pot od diplome/magisterija do danes?

V prvih dnevih obiskovanja prvega letnika sem doživel najprej razočaranje, saj sem si predstavljal študij drugače. Urnik čez cel dan z veliko praznimi urami in čisto druga dinamika sta me sprva odvrnila od rednega obiskovanja študija in sem preusmeril energijo v študentsko delo ter delal raje za zaslužek. To se je potem pokazalo kot napaka – s prometno nesrečo, zaradi katere sem pristal v bolnišnici za en mesec, sem dobil udarec po glavi in ponovno premislil, zakaj študiram in kaj želim doseči. Od tam naprej sem se vrnil in aktivno sodeloval v DŠKM kot našel v vsakem predmetu zanimive vsebine, ki so me motivirale za študij. Leta 2005 sem skupaj z ekipo študentov predstavljal Univerzo v Ljubljani na svetovnem tekmovanju v reševanju poslovnih problemov – Global Business Challenge v Seattlu, ZDA. Študij mi je del veliko znanja in široko mrežo poznanstev, ki mi koristijo še danes. Zato sem se odločil za nadaljevanje študija na znanstvenem magistrskem programu Menedžment kadrov in delovna razmerja. Ob redni zaposlitvi se je slednji zavlekel bistveno dlje, kot sem sprva planiral. Vmes so se mi rodili otroci in menjave zaposlitev so v vsaki novi službi puščale manj prostega časa za študij. Kljub temu sem uspel, tukaj se zahvaljujem svoji ženi, Vesni, njenim in mojim staršem ter obema otrokoma, da so mi v sklepni fazi magisterija nudili oporo in podporo. Brez njih ne bi uspel zaključiti.

Kaj je bil za vas največji karierni izziv?

Vedno sem gledal na izzive kot priložnosti, ki jih je vredno preizkusiti. Tako sem se najprej kot absolvent zaposlil v prodajnem oddelku IBM Slovenija, od tam naprej sem bil Vodja kabineta ministra za delo, družino in socialne zadeve, direktor prodaje v Salviol, d.o.o., Idea Manager v podjetju Halcom in sedaj kot direktor MBILLS. Vsaka od teh poti ima čisto svoje posebnosti in menim, da je ravno raznolikost pri vsaki tista, ki mi jo je zaradi študija na FDV uspelo uspešno sprejeti in se hitro prilagoditi novemu okolju, razmeram, poiskati ustrezna znanja ter povezati različne profile ljudi v skupni cilj.

Kako je FDV prispeval k vašemu uspehu na karierni poti?

S širino, svobodo, samostojnostjo. Velik poudarek je bil na samoiniciativnosti študenta. Če si bil proaktiven, so bile ves čas odprte priložnosti, ki sem jih opisal že zgoraj.

Kaj bi svetovali FDV-jevcem ali pa tistim, ki se šele odločajo za študij na FDV?

Študij na FDV je primeren za vse tiste, ki jih veseli delo z ljudmi. Menim, da v bodoče ob rasti razvoja tehnologije vse bolj v ospredje prihajajo potrebe po kreativnosti ter širokem povezovanju različnih disciplin. Tekom mojega študija na smeri Kadrovskega menedžmenta sem to pridobil v precejšnji meri.

Kje počnete danes (naziv vašega delovnega mesta, vloga lahko tudi navedba podjetja, če želite)?

Danes kot direktor FinTech podjetja MBILLS pomagam pri širitvi inovacije, prve slovenske mobilne denarnice v vsako situacijo plačevanja. Pri tem si prizadevamo za uveljavitev enotnega standarda plačevanja, ki ga želimo iz Slovenije prenesti tudi v druge države v naši regiji. Trenutno nas je zaposlenih 8. V maju bomo praznovali tretjo obletnico obstoja. Podjetje se je razvilo iz ideje, ki sem jo pomagal razvijati kot Idea manager znotraj Halcomovega internega inkubatorja, Halcom Studio. Metoda razvoja in inovativna kultura se še danes potrjujeta kot ustrezni. Ocenjujem, da smo na pravi poti. Število prodajnih mest konstantno raste, od 1. decembra 2017 pa smo pridobili novega večinskega lastnika, Petrol, d.d., ki je naš način plačevanja vključil na vseh svojih prodajnih mestih in deli našo skupno vizijo po vpeljavi enotnega standarda. Ob začetku študija si nikdar nisem predstavljal, da bom kot »fdvjevec«, kdaj delal v finančni industriji, kjer sem aktiven zadnjih pet let. Znova lahko samo potrdim, da mi tudi v tej panogi koristijo znanja iz FDV.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 26. februar 2018 | v kategoriji: Ambasadorji