Skoči do osrednje vsebine

Študentka Anita Žitek, Leuphana Universität Lüneburg


Še se spominjam dneva, ko je prišel na obisk moj zelo dober prijatelj in mi ves navdušen pripovedoval o možnosti Erasmus izmenjave. Najprej nekako nisem bila navdušena nad tem, da bi kar odšla v tujino študirat. Bila sem v zadnjem letniku magistrskega študija sredi izpitov in seminarskih nalog in nikoli prej nisem pomislila, da bi študirala v tujini. Po tehtnem premisleku in spoznanju, da si želim izboljšati svoje akademsko znanje, spoznati možnosti izobraževanja v drugem šolskem sistemu in pridobiti nove izkušnje ter predvsem izboljšati tuje jezike sem se odločila in se prijavila na program Erasmus.

Ker sem se že od osnovne šole učila nemščine vendar je nikoli nisem uporabljala v tolikšni meri kot angleščino sem se odločila, da bi odšla v Nemčijo ter s tem izboljšala tudi svoje znanje nemškega jezika. Med vsemi univerzami je mojo pozornost pritegnila manjša univerza na severu Nemčije- Leuphana Universität  Lüneburg. Ponujali so možnost prijave na podiplomski študijski program Human Research Management kateri se je ujemal s študijem Upravljanje človeških virov in znanja. Po pogovoru s koordinatorico izmenjave sem se odločila za 3 mesečno izmenjavo z namenom pisanja magistrskega dela, ker sem svoje obveznosti opravila že na matični fakulteti.  Po uspešno opravljenem intervjuju s predstavniki kateder sem mesto na želeni univerzi dobila in z velikim navdušenjem začela zbirati vso potrebno dokumentacijo. Moram priznati, da je najtežji del priprav na odhod prav vsa potrebna dokumentacija in ukvarjanje z vsemi birokratskimi stvarmi.  Po dveh mescih pošiljanja dokumentov in prijavah sem bila pripravljena, da naslednje leto začnem s študijem v Nemčiji.

Za Univerzo Leuphana V Lüneburgu v Nemčiji sem se, kot že omenjeno, odločila predvsem na podlagi študijskega programa, ki so ga ponujali. V času izmenjave sem bila že absolventka Upravljanja človeških virov in znanja in sem odšla na izbrano Univerzo le z namenom pisanja magistrskega dela vendar sem se po prihodu v Nemčijo skupaj s tamkajšnjo koordinatorico programa odločila, da bom obiskovala predavanja ter  opravljala tudi nekaj obveznosti v sklopu tamkajšnjega študija. Program Leuphana Universität Lüneburg je bil podoben študijski smeri katero sem obiskovala na matični fakulteti. Human Research Management obsega štiri semestre. Predmetnik je podoben predmetniku mojega matičnega študija s to razliko, da je veliko več tujih predavateljev, predvsem profesorjev iz ameriških univerz. S tem več kot 70% študija poteka v angleškem jeziku. Zadnji četrti semester je namenjen praktičnemu usposabljanju ter magistrski nalogi. Kar se mi je zdelo najbolj koristno pri celotnem študiju je ravno ta zadnji semester, saj vsi študentje opravljajo praktikum v izbranih podjetjih in tako utrdijo znanje pridobljeno skozi 3 semestre študija. Poleg omenjenega sem obiskovala še ure nemškega jezika ter se odločila za učenje španskega jezika. Univerza je znana po zelo dobrih učiteljih tujih jezikov. Vsi so materni govorci jezika, ki ga poučujejo, poleg tega ima univerza tudi inštitut tujih jezikov kamor smo študentje zahajali ter se sami s pomočjo multimedijske učilnice učili tujih jezikov. Zdelo se mi je pomembno, da spoznam tudi samo deželo kjer sem živela. Tako sem obiskovala še predavanja iz Kulturne zgodovine na katerih sem spoznala samo zgodovino Nemčije.

Prav tako kot akademski vidiki izmenjave so pomembni tudi družabni vidiki. Izmenjava predstavlja možnost, da spoznamo veliko ljudi iz različnih koncev sveta ter, da potujemo in spoznavamo deželo v kateri študiramo. Meni osebno je prinesla nekaj najboljših prijateljev s katerimi sem po enem letu še vedno v stikih. S tem je tudi lažje učenje tujih jezikov, saj se vsak nauči nekaj besed jezika kolegov s katerimi preživlja prosti čas in na koncu smo vsi študentje znali povedati nekaj besed v jezikih, ki jih prej nismo niti poznali.

Poleg že omenjenega sem program Erasmus doživela tudi kot lepo možnost začetka poklicne poti. Po dveh mesecih bivanja v Lüneburgu sem dobila s pomočjo koordinatorice službo pri enem od podjetij v Hamburgu. Svoj čas izmenjave sem tako iz 3 mesecev podaljšala na 6 mesecev ter ostala v Nemčiji vse do začetka avgusta. Omenjeno podjetje je sodelovalo na novem projektu z enim od slovenskih podjetij. Jaz sem jim pomagala kot prevajalka in kot pomoč pri odpravljanju kulturnih ovir. Pridobila sem veliko novega znanja, izboljšala svoje komunikacijske sposobnosti ter se veliko naučila o načinu dela v Nemčiji. S sodelavci iz podjetja sem ostala v stikih tudi po prihodu v Slovenijo ter jim hkrati pomagala pri iskanju novih poslovnih partnerjev ter sodelavcev v Sloveniji. Delo v Nemčiji sem vzljubila in se tako že v začetku septembra odločila, da bi nadaljevala karierno pot v tujini, kjer sem jo tudi začela. V sredini septembra sem začela sodelovanje s podjetjem iz Münchna ter se preselila v München. V mladem podjetju, ki se šele postavlja na noge, so mi prepustili skrb in odgovornost za logistiko in s časoma sem začela pomagati tudi pri iskanju novih kadrov.

Zavedam se, da vsega omenjenega ne bi dosegla, če se pred dvema letoma ne bi odločila ter se prijavila na študijsko izmenjavo. Erasmus program ni le učenje in zabava, ampak je prav tako lahko lepa priložnost nabiranja prvih poklicnih izkušenj v tujini. Lahko je začetek karierne poti, odskočna deska za prve delovne izkušnje ter predvsem priložnost, da spoznamo novo okolje, se naučimo samostojnega življenja, pridobimo nova akademska znanja ter si ustvarimo boljše možnosti zaposlitve tako v tujini kot doma.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 01. februar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine