Skoči do osrednje vsebine

Kakšna je vloga mentorja pri praktičnem usposabljanju praktikanta?


Mentoriranje študenta praktikanta ne zahteva nekih posebnih angažmanov in obveznosti. Primerljivo je s siceršnjim uvajanjem sodelavca v delo. Temu je namenjena tudi posebna tripartitna pogodba, ki je priporočena pravna osnova za sodelovanje. Študentu daje tripartitna pogodba sicer zgolj simbolično nagrado, saj je praksa v prvi vrsti njegova študijska obveznost, kjer pridobiva znanje in izkušnje. Seveda pa lahko praksa poteka tudi na druge načine (študentska napotnica, delovno razmerje, ...).

Koristi organizacije so predvsem naslednje:

  • stroški s študentom so minimalni, hkrati pa študent vendarle opravi delo za organizacijo in s tem povrne čas in trud, ki ga mentor oziroma organizacija vloži v študenta;
  • poleg tega je to priložnost, da se s sodelovanjem z izbranim študentom nadaljuje (preko študentskega dela ali zaposlitve), kar se zgodi v številnih primerih opravljenih praks. Študenti družboslovne informatike so namreč iskan kader, tako za študentsko delo kot za redno zaposlitev.

V tehničnem smislu je naloga mentorja dvojna:

  • Na eni strani poskrbi za uvajanje študenta v delo ter vse s tem povezane procese (določanje nalog, usmeritve, časovni razpored, nadzor, prostor, oprema itd.).
  • Na drugi strani poskrbi za administrativne vidike: zagotovi pravno kritje (tripartitna pogodba ali študentska napotnica), uredi beleženje časovnic in na tej osnovi na koncu usposabljanja izda potrdilo o opravljeni praksi ter sodeluje v evalvaciji. V tem okviru ima mentor tudi dve specifični administrativni nalogi:
    • ob začetku prakse potrdi sprejem oziroma začetek prakse, kar pomeni, da podpiše formular, ki ga študent prejme iz referata FDV
    • da ob zaključku prakse podpiše potrdilo o opravljeni praksi

V primeru dela preko tripartitne pogodbe pa mentor uredi tudi podpis tripartitne pogodbe s strani organizacije, ki jo organizaciji dostavi študent.  

V primeru kakršnihkoli vprašanj lahko organizacija oziroma mentor v organizaciji kontaktira praksa@fdvinfo.net oziroma se obrne neposredno na koordinatorja prakse programa Družboslovne informatike FDV, dr. Vasja Vehovar.


<< Nazaj na stran Praksa
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 03. februar 2021 | v kategoriji: Pogosta vprašanja