Z naravo proti zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami


Thumb_NaravaNamesto računalnika ali mobilnega telefona raje v naravo

Otroci in mladostniki so v času epidemije COVID-19 preživeli veliko časa na napravah z zasloni. Posledično se nekateri starši sedaj srečujejo s težavami prekomerne rabe pri svojih otrocih, kar lahko vodi v zasvojenost. Na Safe.si vsem svetujejo, da naj v poletnem času zmanjšajo količino časa, ki ga preživijo na internetu, računalnikih, mobilnih telefonih in družabnih omrežjih. Otroke naj starši aktivno usmerjajo in spodbujajo k aktivnostim, ki ne potrebujejo naprav z zasloni. Gre za druženje s prijatelji, športne aktivnosti in podobno. 

Še vedno je smiselno biti pozoren na čas, ki ga otroci in najstniki preživijo na napravah z zasloni in naj ta v času počitnic ne presega priporočeni dve uri na dan za zabavo za najstnike, pri otrocih pa naj bo ta čas še krajši, odvisno od starosti.

Vendar pa številni strokovnjaki ugotavljajo, da je bolj kot količina časa, ki ga mladostniki preživijo na digitalnih napravah, pomembno, kaj na njih počnejo. Kakovostno in ustvarjalno preživljanje časa na internetu zagotovo ne povzroča težav z zasvojenostjo, v nasprotju z uporabo digitalnih naprav za zabavo in za »zapravljanje« časa brez nekega konkretnega namena.

Zapiranje računov in odstranjevanje aplikacij

V času epidemije in šolanja od doma so si številni naložili različne aplikacije in ustvarili nove račune. Sedaj imajo na telefonu ali računalniku aplikacije, ki jih ne uporabljajo, potencialno pa so izpostavljeni možnim prevaram. Zato je zelo priporočljivo vse račune in aplikacije, ki jih ne potrebujemo več, izbrisati.

Safe.si ob tem opozarja, da izbris aplikacije iz telefona, tablice ali računalnika ni dovolj. Najprej je treba izbrisati profil ali račun, šele nato aplikacijo. Navodila za izbris običajno najdemo na straneh za pomoč posamezne aplikacije ali družabnega omrežja. Na spletni strani Safe.si so v Središču za pomoč pripravili povezave na navodila za izbris profilov na nekaterih družabnih omrežjih.

 
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 13. julij 2020 | v kategoriji: Obvestilo