Skoči do osrednje vsebine

Vtisi iz ekskurzije DI v Oxfordu in Londonu


Društvo družboslovnih informatikov je med 3. in 7. novembrom 2014 organiziralo ekskurzijo v London. Udeležilo se je je 15 študentov družboslovne informatike. Ekskurzijo smo študenti družboslovne informatike, mojstri združevanja različnih dejavnosti, uspeli izkoristiti tako za »ekspresni« turistični ogled Londona in Oxforda kot tudi za vpogled v delo organizacij v Londonu in Oxfordu, ki delujejo na širšem področju družboslovne informatike. Med prestižem Buckinghamske palače, veličastnostjo Westminstrske katedrale in znamenitim Big Benom nas je morda najbolj prepričal prav izobraževalni del.

Na inštitutu Oxford Internet, kjer so nas prijazno sprejeli, so za nas pripravili vrsto predavanj, s katerimi so nam predstavili njihovo delo in nekatere zanimive primere, s katerimi se ukvarjajo. Od raziskovanja demografije uporabnikov omrežja Twitter, vpliva strukture in vsebine video iger na človeško agresivnost, do uporabe interneta za množično sodelovanje ljudi (crowdsourcing) pri različnih projektih (Your Paitings, Zooniverse).

Oglasili smo se tudi na svetovalnem podjetju Oxford Policy Management, kjer je kot raziskovalec zaposlen družboslovni informatik dr. Andrej Kveder. Skupaj s sodelavci nam je predstavil njihovo delo na področju svetovanja državam v razvoju z vsemi zanimivostmi njihovega terenskega dela, npr. v Nigeriji in Malaviju, ki se vsekakor razlikuje od dela raziskovalcev in anketarjev v zahodnem svetu. Ena izmed zanimivosti je na primer uporaba tablic za prostorsko vzorčenje s pomočjo GPS-a in za anketiranje prebivalcev v državah podsaharske Afrike. Po zaključku obiska nas je Andrej povabil na pijačo v tipični angleški pub, kjer smo tudi zaključili naporen dan.

Najbolj pričakovan je bil obisk tehnološkega velikana Googla v Londonu, kjer smo začeli z zajtrkom, ki presega tipičen angleški zajtrk. Imeli smo si priložnost ogledati njihovo neverjetno delovno okolje – vključno s prostori za sprostitev (ki jih ni malo) – in se seznaniti z njihovim delom, ki temelji predvsem na analizi velikih podatkovnih zbirk. Predstavili so nam njihovo orodje za spletno anketiranje, aktivnosti na področju spletnega marketinga in eksperimentalnega preizkušanja novih oglaševalskih pristopov na Youtubu. Preden smo poslovili, so nam predstavili še možnosti sodelovanja študentov z Googlom, njihovo organizacijsko kulturo in vizijo razvoja podjetja v prihodnosti. S tem povezan je bil tudi zabavni kviz, kjer je vsak izmed nas za spomin prejel praktično darilo.

Na zadnji postaji naše ekskurzije, Centru za primerjalne družboslovne ankete, smo se pobliže seznanili z izzivi velikih evropskih anketnih raziskav; natančneje z Evropsko družboslovno anketo (ESS). S temi podatki se študenti družboslovne informatike tekom študija namreč pogosto srečujemo. Proces ESS raziskave nam je slikovito predstavil direktor raziskave, Rory Fitzgerald. V svojem nastopu je poudaril zahtevnost primerjalnih mednarodnih anket; veliko pozornosti je namenil tudi težavam z vzorčenjem in prevajanjem vprašalnikov (pri doseganju čim večje standardizacije po vseh sodelujočih državah) ter prihodnosti ESS-ja z vidika uvajanja novih načinov (kombiniranja) anketiranja, ki jih ponuja spletno anketiranje.

Z vsem doživetim, ki je zdaj za nami, od živahnega Londona, do malo bolj umirjenega Oxforda, lahko rečemo, da je bila ekskurzija več kot uspešna in je izpolnila naša pričakovanja. Kot študentom družboslovne informatike nam je namreč omogočila, da smo pridobili izjemen vpogled, kako raznolika so lahko področja, na katerih bi se družboslovni informatiki poiskali svoje karierne izzive in priložnosti.

Dominik Bašelj in Katja Zrim

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 18. april 2016 | v kategoriji: Vtisi iz tujine