Vabilo na predavanje mag. Marjana Cugmasa: Primerjanje dveh razvrstitev, dobljenih na dveh različnih množicah enot


Vabljeni na predavanje mag. Marjana Cugmasa, magistranta študija Uporabna statistika, pred tem diplomanta družboslovne informatike.

Primerjanje dveh razvrstitev, dobljenih na dveh različnih množicah enot

Datum dogodka: četrtek, 28 Januar, 2016 - 13:00

Lokacija predavanja: IBMI

Predavatelj: Marjan Cugmas, mag. upor. stat.

Randov Indeks (Rand 1971) sodi med bolj znane indekse za primerjanje dveh razvrstitev, dobljenih na isti množici enot. Zavzame vrednost na intervalu med 0 in 1, kjer višja vrednost pomeni bolj podobni razvrstitvi. Pri merjenju podobnosti oziroma stabilnosti razvrstitev sta lahko združevanje in deljenje skupin obravnavana kot dejavnika, ki enako ali kot dejavnika, ki različno vplivata na vrednost indeksa. V tem okviru sodi Randov indeks med tako imenovane simetrične indekse, saj imata združevanje in deljenje skupin (na primer v času) negativen vpliv na vrednost indeksa. V primerih, ko operacionalizacija preučevanih skupin zahteva različno obravnavo združevanja in deljenja skupin, je lahko uporabljen kateri izmed asimetričnih indeksov za primerjanje dveh razvrstitev, kot je na primer Wallaceov indeks (Wallace 1983), kjer zgolj deljenje ali zgolj združevanje skupin znižuje vrednost indeksa.

Kadar je razvrstitev enot opravljena na dveh različnih množicah enot, katerih presek je neprazna množica, sta lahko število novih enot in število enot, ki zapustijo skupine (na primer v drugem časovnem obdobju) obravnavana kot dejavnika, ki različno vplivata na vrednost indeksa. V predstavitvi bosta tako predstavljena dva prilagojena simetrična Randova indeksa in dva prilagojena asimetrična Wallaceova indeksa. Poleg slednjih bo predstavljen tudi popravek za slučajnost, ki omogoča primerjanje vrednosti indeksov, izračunanih na različnih razvrstitvah.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 25. januar 2016 | v kategoriji: Obvestilo