Vabilo na posvet - Sovražni govor iz vidika organov pregona in družbenih omrežij


Vabimo vas k udeležbi na posvetu z naslovom »Sovražni govor iz vidika organov pregona in družbenih omrežij«, ki bo potekal 6. junija 2018, od 9.00 do 12.00 ure, na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Tema posveta v organizaciji Fakultete za družbene vede v okviru projekta Spletno oko bo kazenski pregon sovražnega govora v Sloveniji ter možnosti za njegovo prijavo in obravnavo na družbenih omrežjih.

Gost bo generalni državni tožilec Drago Šketa, ki je kmalu po prevzemu funkcije napovedal aktivnejšo vlogo Vrhovnega državnega tožilstva pri pregonu sovražnega govora in to področje postavil med prioritete svojega mandata. Med predavanjem bo podrobneje predstavil napovedane spremembe v obravnavi primerov po 297. členu Kazenskega zakonika.

Na posvet so povabljeni tudi Aibhinn Kelleher, ki pri Facebooku sooblikuje politike obravnavanja spornih vsebin. V svojem prispevku bo predstavila politike družbenega omrežja na področju sovražnega govora.

Pridružil se nam bo še g. Tomislav Omejec, vodja sektorja splošne policije iz Uprave uniformirane policije GPU, ki bo predstavil problematiko spodbujanja sovraštva kot prekrška. Pri tem se bo opredil do pobud civilne družbe ter institucij, ki varujejo človekove pravice, da se kot prekršek v slovenski zakonodaji opredeli tudi spodbujanje sovraštva prek spleta. Predstavil bo tudi ukrepe za učinkovitejši pregon vseh vrst kaznivih ravnanj povezanih s spodbujanjem sovraštva. 

V okviru dogodka bo predstavljen nov priročnik prijavne točke Spletno oko, ki je v prvi vrsti namenjen pomoči uporabnicam_kom družbenih omrežij pri prijavi in drugih oblikah naslavljanja sovražnega govora na teh omrežjih.

Na dogodek se lahko prijavite na naslovu:

https://www.1ka.si/SPLETNOokoPOSVET18 

Posvet je brezplačen, prijava na dogodek pa je obvezna. Prijave so mogoče do ponedeljka, 4. junija, oziroma do zapolnitve prostih mest. Končni program dogodka bo kmalu objavljen na spletni strani.  
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 23. maj 2018 | v kategoriji: Obvestilo