Vabilo na gostujoče predavanje doc. dr. Bianca Reisdorf


Vabljeni na gostujoče predavanje o družbenih implikacijah spletnih iskalnikov z vidika oblikovanja političnega mnenja posameznika, ki ga bo izvedla doc. dr. Bianca C. Reisdorf (Department of Media and Information and Quello Center, Michigan State University). Predavanje bo potekalo pri predmetu Internet v vsakdanjem življenju v sredo, 23. maja 2018, od 8.30 do 10.00 v predavalnici FDV-13.

Predavanje bo osredotočeno na delovanje spletnih iskalnikov (npr. Google), predvsem sistema PageRank, ki določa sestavo zadetkov pri spletnem iskanju, ter povezanih družbenih implikacij. Dr. Reisdorf bo govorila o pojavih »filter bubbles«, ki se nanaša na algoritmično filtriranje personalizirane vsebine ter »echo chambers«, ki opisuje pojav v skupnosti, kjer so deljene le specifične ideje, informacije in prepričanja, ter o implikacijah teh pojavov za oblikovanje političnega mnenja posameznika. Tekom predavanja bo predstavila tudi empirične izsledke raziskave The Quello Search Project, kjer so s kolegi raziskovali vlogo spletnih iskalnikov v demokratičnih procesih. Raziskava s spletno anketo je bila izvedena v šestih evropskih državah ter v ZDA in je obsegala 14.000 uporabnikov interneta.    

Doc. dr. Reisdorfova je pridobila magisterij s področja sociologije (University of Bielefeld, Germany), doktorat pa na področju internetnih študij (Oxford Internet Institute, University of Oxford). Njeni raziskovalni interesi vključujejo digitalni razkorak in neenakosti ter njihove posledice za socialno vključenost posameznikov.

Fakulteta za družbene vede bo doc. dr. Reisdorfovo gostila med 21. in 23. majem 2018, in sicer na povabilo Katedre za družboslovno informatiko in metodologijo ter Centra za družboslovno informatiko.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 14. maj 2018 | v kategoriji: Obvestilo