Skoči do osrednje vsebine

Urnik v organizaciji mi ne odgovarja


Pri usklajevanju fakultetnega urnika predavanj z urnikom organizacije, kjer se opravlja Praksa, lahko nastanejo težave oziroma konflikti. Potrebno pa je upoštevati naslednje:

  • urnik dela je v celoti odvisen od organizacije, fakulteta nima na to nobenega vpliva;
  • fakulteta oziroma nosilec predmeta Praksa vas zaradi opravljanja prakse v organizaciji tudi ne more opravičiti pri nekem tretjem predmetu;
  • v primeru razhajanj oziroma prekrivanj dela in študija je na voljo le neposredno pogajanje študenta z organizacijo na eni strani oziroma z izvajalci konkretnih predmetov (kjer bi zaradi Prakse manjkali) na drugi strani;
  • če z organizacijo dogovor nikakor ni mogoč (npr. podjetje ne pristane, da se praksa opravlja le nekajkrat na teden ali le nekaj ur dnevno, ampak hoče imeti celi mesec v enem bloku 8-urno prisotnost), potem v tej organizaciji v zastavljenem času praksa verjetno ni mogoča. V takem primeru je na voljo dvoje:
      • organizacijo se zamenja z drugo;
      • prakso se prenese v čas počitnic (zimskih ali letnih), ko ni študijskih obveznosti.

Poudariti velja, da se je v veliki večini organizacij študentom vendarle uspelo dogovoriti za usklajevanje študijskih obveznosti in opravljanja Prakse. Konec koncev veliko študentov uspe od študiju celo delati, kar je podobno - ali celo bistveno bolj zahtevno - za usklajevanje kot pa urnik za prakso.

Upoštevati je tudi treba, da predmet Praksa nadomešča en cel predmet, torej so ure zanjo sicer predvidene v rednem delu semestra.

Dosedanje izkušnje kažejo, da večina študentov uspe prakso zagovarjati še pred počitnicami, kar se tudi priporoča. Če pa se to komu ne izide, ni prav nobene formalne ovire, da se praksa ne prenese v počitnice ali celo v absolventsko leto.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 13. oktober 2019 | v kategoriji: Pogosta vprašanja