Študenti za boljši internet


Zlorabe osebnih podatkov, kraje digitalnih vsebin, kratenje komunikacijskih pravic in spreminjanje vedenja uporabnikov družbenih omrežij je nekaj tem, ki so jih študenti izpostavili v okviru priprav na okrogli mizi, kamor so povabili dva pravnika, raziskovalca spletnih medijskih modelov, strokovnjakinjo za digitalno oglaševanje, založnika z radikalnimi idejami in pirata. Prisluhnete jim lahko v ponedeljek, 21. maja, ob 17. uri v Hotelu Slon na dogodku Študenti za boljši internet.

1. okrogla miza

Pirat ali kriminalec?: Ali avtorsko pravo ogroža demokratičen internet?

Mladi s spleta vsakodnevno nelegalno prenašajo filme, glasbo in številne druge vsebine. Pri tem se običajno ne zavedajo kršenja avtorske in sorodih pravic. Zanima jih, ali se da to področje ustrezno urediti, ne da bi pri tem kršili temeljne človekove pravice in načelo nevtralnosti interneta? O tem se bodo pogovarjali z Rokom Andreéjem (Pirati), dr. Majo Bogataj Jančič (IPI) in Rokom Zavrtanikom (Sanje).

2. okroga miza 

Plačevanje z osebnimi podatki: Učinki profiliranja spletnih uporabnikov

Družbena omrežja so del našega vsakdana, a vendar uporabniki posvetimo le malo pozornosti temu, pod kakšnimi pogoji jih uporabljamo. Kljub vsem priložnostim in možnostim, ki jih nudijo Facebook in druga omrežja, ta zato nemalokrat izdajo zaupanje uporabnikov. Kako izboljšati spletna omrežja in kdo nosi odgovornost za spremembe, bodo razpravljali dr. Jernej Amon Prodnik (FDV UL), Patricia Čučin (Innovatif) in dr. Benjamin Lesjak (FM UP in Safe.si).

Okrogli mizi bo moderiral Domen Savič, zavod Državljan D, dogodek pa bo povezovala Valeriya Koval, študentka komunikologije.

Dogodek so zasnovali študenti v okviru predmeta Internetni praktikum na Fakulteti za družbene vede, ki želijo prispevati k ustvarjanju boljšega interneta in s tem boljše ter bolj demokratične družbe. Samim jim ne bo uspelo - zato k sodelovanju in diskusiji vabijo vse zainteresirane študente. Želijo vas spoznati in upajo, da se jim boste pridružili v ponedeljek 21. maja ob 17. uri v Hotelu Slon.

Več o dogodku izveste na spletnem mestu https://boljsiinternet.si/ in dogodku na facebooku https://www.facebook.com/events/184129532309297/.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 22. maj 2018 | v kategoriji: Obvestilo