Snovalci bloga Udomačena statistika, med katerimi so tudi doktorski študenti FDV, dobitniki Priznanja za Odličnost statističnega poročanja v medijih


Snovalci bloga Udomačena statistika so dobitniki letošnjega priznanja Statističnega društva za Odličnost statističnega poročanja v medijih. Med snovalci so tudi doktorski študenti programa Statistika, družboslovni modul: Ana Slavec, Anže Sendelbach, Marija Paladin in Katarina Košmrlj. Nagrajencem čestitamo.

 

Več o blogu:

Udomačena statistika (https://udomacenastatistika.wordpress.com/) je blog, ki ga je februarja 2013 vzpostavila skupina študentov interdisciplinarnega doktorskega študijskega programa Statistika. Projekta so se lotili z namenom spodbujanja širjenja poznavanja statistike med splošno populcijo. S tem so se pridružili številnim organizacijam, ki so v letu 2013 obeležile mednarodno leto statistike. Njihov cilj je bil poudariti pomen statistike kot znanosti in stroke ter širiti zavedanje o njeni moči in vplivu, s poudarkom na korektnih uporabah in interpretacijah rezultatov statističnih analiz.

 

Pobudo je dala Marija Paladin, ki so se ji pridružili Ana Slavec, Črt Ahlin, Roman Luštrik, Anže Sendelbah in Nina Lukan. Prvi zapis (O blogu) je bil objavljen 17. marca 2013. V letu 2013 so skupno pripravili 15 objav, nato pa je aktivnost na blogu za nekaj mesecev zamrla. Ponovno so ga obudili decembra 2014, ko se jim je pridružila še Katarina Košmrlj. Po dveh decembrskih objavah so v letu 2015 začeli z rednimi tedenskimi objavami - do 20. maja so jih objavili 19. Skupno so torej do sedaj objavili 35 zapisov. Velja omeniti, da avtorji svoje zapise prispevajo prostovoljno in ne prejemajo nobenih honorajev. Objave so tudi uredniško pregledane - vsako namreč prebereta vsaj dva od ostalih članov bloga in avtor pred objavo upošteva njihove morebitne pripombe.

 

Skozi prispevke na blogu predstavljajo uporabo statistike in njenih metod skozi konkretne primere in raziskave, pri čemer opozarjajo tudi na pomanjkljivosti pri uporabi statistike. Statistiko predstavljajo tudi skozi zanimivosti ter intervjuje z doktorandi in profesorji statistike ter drugimi predstavniki stroke. Prispevki na blogu so zanimivi in poučni, veliko pa je tudi prispevkov, ki so uporabni za marsikoga, ki pri svojem delu tako ali drugače uporablja različne statistične metode. Avtorji odgovarjajo tudi na morebitna vprašanja bralcev.

 

Blog ima tudi Facebook stran in Twitter profil, ki ju ureja Ana Slavec. Poleg objav na blogu se preko teh dveh kanalov promovirajo tudi drugi prispevki, novice in dogodki s področja statistike v Sloveniji ter zanimive poljudnoznanstvene prispevke s tujih spletnih strani, ki so povezani s temami, ki jih obravnavajo na blogu.

 

Avtorji spremljajo tudi obiskanost bloga. V letu 2013 je imel 1201 obiskovalca (2396 ogledov), v letu 2014 1.709 obiskovalcev (2922 ogledov), v prvih štirih mesecih leta 2015 pa kar 2745 obiskovalcev (5283 ogledov). Avtorji nameravajo v letu 2015 nadaljevati z rednimi objavami.

 

Blog Udomačena statistika si zasluži Priznanje odličnosti statističnega poročanja v medijih, ker njegovi avtorji pripravljajo zanimive, kakovostne  in uredniško pregledane objave, s katerimi poudarjajo pomen statistike, širijo poznavanje statistike v javnosti in predstavljajo osebe, ki se ukvarjajo s statistiko. Ker blog pišejo mladi, s tem prispevajo tudi k širjenju poznavanja statistike med mlajšimi generacijami. Poleg tega z aktivnostjo na socialnih omrežjih še dodatno podpirajo promociji statistične stroke v Sloveniji.

 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 08. december 2015 | v kategoriji: Obvestilo, Objave, Aktualno, Izdelki študentov, Predavatelji