Matjaž Robinšak


Matjaz_Robinsak1. Lahko opišete vašo sedanjo zaposlitev in tipičen delovni dan.

Delam na raziskovalni družbi Valicon kot vodja projektov. Tipičnega dneva si skoraj ne morem predstavljati, saj je vsak delovni dan drugače obarvan. Pri nas se vedno kaj dogaja! Medtem, ko skrbim za nekaj naših večjih naročnikov, kot sta Mobitel in Lek, se tudi specializiram na področju marketinških raziskav (raziskave, vezane na oglaševanje in blagovne znamke). Poleg tega pa gre preko mojih rok tudi veliko prošenj za honorarno in študentsko delo.

2. Kaj vas je spodbudilo k temu, da ste se vpisali na študij družboslovne informatike?

Zanimivo… kot mlad poba, še pravzaprav sploh nisem vedel, kaj bi jaz počel v svojem življenju, zato sem se odločil, da grem na informativne dneve čim večjega števila fakultet. Okvirno sem izbral med Filozofsko fakulteto in FDV. Za družboslovno informatiko sem slučajno slišal od sošolca na gimnaziji.

Slišalo se je zanimivo in odšel sem na informativni dan, kjer sem se prvič srečal s prof. dr. Vesna Omladič, ki je takrat predstavila smer. Takoj sem vedel, da se bom vpisal na to smer, čeprav mi ni bilo popolnoma jasno zakaj. Posledice odločitve sem občutil šele v drugem ali tretjem letniku, ko me je študij družboslovne informatike dobesedno »posrkal«.

3. Kaj vidite kot primerjalno prednost tega študija?

Predvsem je zanimiva sinergija družboslovnih ved in statistike. Družboslovni informatik tako gradi most med teorijo (vsebino) in podatki (statistiko).

Poudaril bi le še, da študent v zadnjem letniku dejansko naredi svojo prvo raziskavo (pri predmetu Raziskovanje Javnega Mnenja). Ta raziskava povzema znanja zadnjih treh letnikov družboslovne informatike, tako statistična kot tudi teoretska. To je pomembna in za nekatere celo prelomna točka v študiju.

4. Kaj bi se dalo izboljšati, česa je premalo ali preveč?

O tem resnično nebi preveč razpravljal. Osebno sem bil zadovoljen s tem, kar mi je dala družboslovna informatika. Dala mi je odlično osnovo oziroma temeljna znanja, na katerih še danes gradim in bom tudi še naprej.

5. Kaj svetovati maturantom, kdaj se odločiti za ta študij in kdaj ne?

Če te zanima družboslovje (sociologija, psihologija itd.) in nimaš predsodkov pred statistiko in računalniki, ti je ta smer pisana na kožo. Poleg tega pa s pridnostjo in vsaj malo zanimanja ne bo nobenih težav diplomirati. Diplomanti se v veliki meri zaposlujejo na področju marketinga, ogromno pa jih tudi zaplava v akademske vode. Vsekakor pa imaš kot diplomant družboslovne informatike odprta vrata na zelo širokem spektru področij.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 19. januar 2016 | v kategoriji: Zaposlitev