Skoči do osrednje vsebine

Raziskovalci CDI sodelovali na delavnici o metodologiji spletnega anketiranja


Prejšnji teden se je sedem raziskovalcev Centra za družboslovno informatiko (CDI) udeležilo 7. mednarodne delavnice o metodologiji spletnega anketiranja, ki je potekala v Bolzanu na Južnem Tirolskem (Italija). Dogodek je organizirala Fakulteta za ekonomijo in mangement na Free University of Bozen – Bolzano ob podpori spletnega panela Gesis, udeležilo pa se ga je okoli 60 uglednih strokovnjakov iz različnih evropskih držav in ZDA.

Osrednja tema delavnice je bila posvečena izboljšanju kakovosti podatkov iz spletnih anket. V posameznih sekcijah se je obravnavalo podteme, kot so oblikovanje vprašalnika, uporaba parapodatkov, neverjetnostni vzorci, kombiniranje načinov anketiranja, ankete na mobilnih napravah ter sodelovanje v anketah in neodgovori. Vabljena predavanja so imeli prof. dr. Mick Couper in prof. dr. Fred Conrad (Universiy of Michigan), dr. Michael Bosnjak (Free University of Bozen – Bolzano) ter prof. dr. Stefano Maria Iacus (University of Milan), ki so tudi sodelovali kot razpravljavci na zaključni okrogli mizi na temo integracije velikega podatkovja z anketnimi podatki. Na programu je bilo sicer 26 prispevkov; med njimi so bile tudi štiri predstavitve raziskovalcev CDI, in sicer: Using computational linguistic resources to evaluate and improve survey questions (Ana Slavec in Vasja Vehovar), Investigating respondent multitasking in web surveys: comparison of self-reports and paradata indicators (Anže Sendelbah, Vasja Vehovar in Ana Slavec), Nonresponse problem in surveys of online communities: An experiment (Andraž Petrovčič in Katja Lozar Manfreda) ter Questionnaire length and breakoffs in web surveys: a meta study (Vasja Vehovar in Gregor Čehovin), ki so temeljile na empiričnih podatkih, zbranih z orodjem za spletno anketiranje 1KA.

Omeniti velja, da so sodelavci Katedre za družboslovno informatiko in metodologijo pred dvema letoma to delavnico organizirali v Ljubljani, že od prve delavnice v letu 2002 pa tudi vzdržujejo njeno spletno mesto (http://workshop.websm.org/).

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 11. december 2014 | v kategoriji: Vtisi iz tujine, Aktualno, Predavatelji