Poklici prihodnosti


Raziskovalci poklicev prihodnosti predvidevajo, da bo v naslednjih dvajsetih letih nastala kopica poklicev, ki jih danes še ne poznamo se pa zanje na trgu dela že kažejo potrebe. Po besedah GR 8 agencije bo delo v prihodnosti sestavljeno iz mikropoklicev oz. celo vrsto mikrokarier ne več samo enega poklica. Po podatkih Dnevnika bo najpomembnejša značilnost poklicev v nastajanju potreba po širokem povezovanju znanj in spretnosti iz različnih področji npr. znanja iz področja informacijske tehnologije in povezovanje strokovnega znanja in mehkih veščin, povezovanje humanistične širine, sposobnosti interpretacije in vodstvenih kompetenc.

Studij_prihodnosti_manj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zbrali smo 4 najpogosteje omenjene poklice prihodnosti, ki jih lahko opravljate po študiju Družboslovne informatike:

 1. Data Mining Specialist/ Podatkovni analitik in rudar

  Je strokovnjak, ki je sposoben urejati ogromne količine digitaliziranih podatkov tako, da lahko z njimi manipulira in – v končni fazi – segmentira posamezne skupine glede na potrebe naročnika. Uporaba tako obdelanih podatkov je neizmerna in sega od optimalizacije delovnih procesov, povečanja učinkovitosti, do učinkovitega iskanja točno določenega besednega, slikovnega materiala na spletu, napovedovanja najrazličnejših trendov na osnovi dosedanjih gibanj, manipulacija z navadami uporabnikov, potrošnikov itd. 

 2. Social Science Research Assistant / Družboslovni raziskovalec

  Družboslovni raziskovalec združuje svoja znanja iz področja računalništva in statistike, da osmisli veliko količino informacij pridobljenih iz raziskav. Njihova naloga je zbrati, analizirati in upravljati z znanstvenimi podatki.

 3. Social media manager/ Upravljavec družbenih medijev

  Uporablja sodobne komunikacijske kanale, povezave, npr. Tweeter, za vzpostavljanje komunikacije z različnimi, ciljnimi javnostmi in oblikovanjem javne podobe podjetja. Njihova naloga je povezovanje, izboljšanja javne podobe, vzpostavitev stikov, povečanje prepoznavnosti in dvig učinkovitosti.

 4. Operations Research Analyst/ Operacijski raziskovalni analitik

  Operacijski raziskovalni analitik pomaga vodstvu in managerjem reševati probleme in ustvarja podatkovno usmerjene strategije na področjih kot so finance, vladnih organizacij, proizvodne logistike, itd. Analitik izkoristi kvalitativne metode, statistične programe in podatkovno modeliranje za spremljanje procesov v organizaciji in možnosti potencialnih izboljšav.

Povezane vsebine:

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 18. januar 2017 | v kategoriji: Obvestilo