Podobnik Urša


1.    Nam lahko na kratko opišete vašo sedanjo zaposlitev?

Trenutno sem na porodniškem dopustu, tako da ta zaposlitev nima veliko skupnega z družboslovno informatiko:)

Drugače sem zaposlena na Studiu Moderna kot Vodja spletnih marketinških optimizacij. Morda se bo kdo vprašal, kaj sploh to pomeni. Gre za iskanje optimalnih rešitev izvajanja kampanj na internetu. Kampanje, ki jih izvajamo segajo od e-mail komunikacije, oglaševanje na iskalnikih, pasično oglaševanje, A/B in multivariatno testiranje oglasov in kampanj, virusne oz. viralne kampanje,… Pri izvajanju kampanj nato natančno spremljamo odziv uporabnikov (vsak klik, nakup, ogled, čas preživet na spletni strani, pogostost vračanja na stran, prijava na e-knjige, prijava na e-novice,…), jih na koncu analiziramo in na podlagi rezultatov pripravimo predloge sprememb (izboljšav) za naslednje kampanje.

Poleg analize kampanj pripravljamo tudi analize spletnih strani (skrbimo za preko 100 spletnih strani srednje in vzhodne Evrope). Tudi v tem primeru gre za analize katerih cilj so ugotovitve, kako spletno stran spremeniti, da bo postala bolj učinkovita.. To pomeni, da bo čim več uporabnikov doseglo cilj, zaradi katerega so spletno stran obiskali. Poleg tega mora biti ta cilj čim lažje dosegljiv.

2.    Kako bi umestili znanje  družboslovne informatike v vaše delo?

Pravzaprav je družboslovna informatika idealna izobrazba za poklic, ki ga opravljam. Spletna analitika zajema tako družboslovni kot informatični spekter. Družboslovno znanje je potrebno za interpretacije uporabnikov, njihov način klikanja po spletni strani, odzivanje  na kampanje. Interpretiranje in analiziranje, zakaj določena kampanja pri uporabnikih izzove določen odziv. Ta odgovor na »Zakaj?«, je vedno najpomembnejši, saj nam razkrije vpogled v obnašanje uporabnikov ki ga potrebujemo, če želimo stvari izboljšati.  Informatika pa je potrebna za »številčni« del poklica. Priprava poročil, izračunov, verjetnosti, značilnosti…

3.    Kako poteka vaš vsakdanjik?

Dan nikoli ni enak dnevu. Predvsem zato, ker naša skupina spletnih analitikov skrbi za 19 držav srednje in vzhodne Evrope. Nudimo pomoč in podporo vsem lokalno zaposlenim. To seveda pomeni, da se skoraj vsak dan srečujemo z novimi izzivi in vprašanji. Poleg tega je internet zelo dinamičen medij, kjer ves čas sledimo in uvajamo spremembe, ki se pojavljajo. Novi kanali, novi pristopi oglaševanja …

4. Kaj vas je prepričalo za študij družboslovne informatike?

Pravzaprav sama predstavitev študija na informativnem dnevu. Odločala sem se med tremi fakultetami vendar je bil na koncu najbolj prepričljiv študij družboslovne informatike. Prepričala sta me predvsem njena dinamičnost in širok študijski program čemur seveda sledi širok in dinamičen spekter možnosti zaposlitve.

5. Kaj bi svetovali maturantom, zakaj naj se odločijo za ta študij? Kaj bi jim nasploh svetovali glede študija?

Mislim da je študij najbolj primeren za tiste študente, ki si ne želijo monotonega študija. Za študente, ki jih veseli tako družboslovje kot tudi statistika, računalništvo, matematika. Družboslovna informatika te vede odlično združuje. Glede študija pa je edini nasvet sprotno delo. Naj ne čakajo na konec leta in izpite na koncu ampak poizkušajo čim več obveznosti opraviti sproti. Prepričana sem, da bodo s takšnim pristopom uspeli.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 17. december 2013 | v kategoriji: Zaposlitev