Odprti termin za znanost: Anže Sendelbah: Vizualizacija kvantitativnih podatkov


Vabljeni na šesti Odprti termin za znanost 16. junija 2016, kjer bo Anže Sendelbah, diplomant družboslovne informatike in doktorski študent statistike s Centra za družboslovno informatiko, predstavil teoretične in praktične vidike učinkovite vizualizacije kvantitativnih podatkov.

Seminar bo potekal v četrtek, 16. junija 2016 med 11.00 in 12.00 v predavalnici 10.

Vizualizacija že od nekdaj predstavlja velik potencial pri razumevanju in komuniciranju informacij, ki jih nudijo kvantitativni podatki. Vloga vizualizacije kvantitativnih podatkov se je v zadnjih desetletjih še povečala z razvojem informacijsko-komunikacijske tehnologije. Vendar pa v praksi pogosto naletimo na grafikone oz. podatkovne grafike, ki neučinkovito ali pa celo napačno predstavljajo kvantitativne podatke.

Namen tokratnega srečanja je obravnava vizualizacije kvantitativnih podatkov (VKP) kot učinkovitega kognitivnega orodja. V ta namen si bomo najprej ogledali ključne aspekte človeškega vidnega sistema in druge relevantne izsledke iz strokovne literature. Na tej teoretični podlagi bodo s primeri predstavljene smernice za izdelavo podatkovnih grafik.

V zaključku bomo pregledali nekaj najpogostejših pomanjkljivosti pri vizualizaciji kvantitativnih podatkov ter možnih izboljšav, ki za izvedbo ne zahtevajo znatne količine časa ali tehničnega znanja.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 15. junij 2016 | v kategoriji: Obvestilo