Skoči do osrednje vsebine

Ne najdem primernega podjetja. Kaj naj storim?


Pri iskanju ustreznega podjetja oziroma organizacije za opravljanje praktičnega usposabljanja spodbujamo samoiniciativnost in proaktivnost. Praktično usposabljanje je namenjeno pridobitvi izkušenj in vzpostavitvi kontakta s potencialnim delodajalcem, zato je pomembno, da si izberete delo, ki spada v področje vašega študija oziroma družboslovne informatike (statistika, metodologija, informatika).

Pomembno je biti ambiciozen in prepoznati svoje želje in cilje. Iskanje organizacije za prakso je enkratna priložnost, da zaprosite za praktično usposabljanje v svojem idealnem podjetju, torej pri tistem, kjer bi se sicer najbolj želeli zaposliti oziroma delati. V zadnjem letu so študentje sami našli kar nekaj imenitnih podjetij in si tako nabrali zelo dobre izkušnje. Nekateri so iskali celo preko Twitterja. Pomembno pa je, da poskusite iskati v več podjetjih, saj lahko praktično usposabljanje opravljate celo šolsko leto in zato lahko izberete tudi več organizacij.

Seveda je mogoče pri samoiniciativnem iskanju doživeti zavrnitve, ampak pogosto so študenti zelo uspešni. Kot dober primer bi izpostavili študentko, ki je na začetku študijskega leta samostojno izbrala tri najuglednejša slovenska podjetja oziroma organizacije (dve iz zasebnega, ena iz javnega sektorja), v katerih je želela opravljati prakso. Vsem trem organizacijam je poslala prošnjo, nazaj je dobila kar dva pozitivna odgovora, tretji pa je bil začasen odlog zaradi specifičnih okoliščin. Praktično usposabljanje je nato opravljala v obeh organizacijah in si tako pridobila veliko različnih delovnih izkušenj.  

V primeru, da nimate specifičnih želj po določeni organizaciji, pa preverite seznam ponujenih mest za praktikante na spletni strani predmeta. Vsako leto namreč ostane kar nekaj mest neizkoriščenih, čeprav gre za zanimive prakse na ustreznem (DI) področju. 

<< Nazaj na stran Praksa

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 17. oktober 2019 | v kategoriji: Pogosta vprašanja