Skoči do osrednje vsebine

Nagradni hekaton politične integritete


Transparency International Slovenia (TI Slovenia) in Pravna fakulteta v ponedeljek, 11. decembra 2023 od 15.00 do 19.00 na Pravni fakulteti (Seminar 3 – v kletnih prostorih) v Ljubljani prirejata “politični” hekaton (organizirano tekmovanje v reševanju poslovnih in tehnoloških izzivov ter izzivov v znanju). Dogodek bodo izvedli v sklopu letošnjih Dni integritete, s katerimi pri TI Slovenia obeležujejo 9. december, mednarodni dan boja proti korupciji.

Vsi, ki vas zanima politična integriteta in/ali digitalizacija javnih storitev, vsi, ki bi radi v podatkih odkrivali zgodbe in o njih poročali, pa tudi vsi, ki vas zanima, kako v praksi spremljati transparentnost delovanja politike in državne uprave, ste vabljeni, da se združite v manjše skupine (po 2 ali 3) in se jim pridružite pri viharjenju možganov ob preiskovanju spletnega portalam Varuh integritete.

 

TI Slovenia že več let ureja in vodi spletno orodje Varuh integritete, ki nam pomaga spremljati potencialno škodljive vplive na naše javne funkcionarje in politike. Namen tokratnega srečanja pa je zbiranje zgodb, ki jih Varuh integritet razkriva, ter preučiti morebitno nadgradnjo platforme Varuh integritete z novimi kazalniki, novimi bazami podatkov ter z namenom izboljšane uporabniške izkušnje. Udeleženci boste popoldne preživeli s strokovnjaki s področja boja proti korupciji in digitalizacije ter preiskovalnega novinarstva, nato pa na podlagi predstavljene platforme in tujih platform IW pripravljali načrt za izboljšave. Preiskovali boste dostopne baze podatkov (ali pa prepričljivo predstavili idejo, da bi moralo biti dostopno nekaj, kar še ni), ustvarjali nove kazalnike, podatke povezovali med sabo, pripravljali grafične prikaze in v zadnjem koraku načrtovali še promocijsko strategijo nove platforme. Naj vas ne skrbi, da česa ne boste znali. Če znate analitično razmišljati in svoje ideje ustno ali pisno predstaviti, iščejo prav vas. Osnovno znanje vam bodo priskrbeli mi.

Za uspešnejše soočenje z izzivom hekatona in za večjo raznolikost idej predlagajo, da poskusite ekipo sestaviti s kolegi_cami z različnimi znanji in zanimanji. Dobrodošli ste tako pravniki, kot ekonomisti, novinarji, sociologi, digitalni grafični oblikovalci in drugi, ki vas zanimajo tovrstne vsebine.

Ob koncu dneva bo sledila kratka predstavitev osnutkov izdelkov skupin, nato pa boste imeli dodatne 3 dni časa za oddajo končnega izdelka. Te bo nato pregledala strokovna komisija, najboljši končni izdelki skupin pa bodo prejeli denarne nagrade. S pomočjo Varuha integritete in ostalih uporabnih orodij, kot so Erar, OPSI in AJPES se lahko na Hekaton pripravljate že zdaj in na ta način poskrbite, da boste imeli dovolj časa za odkrivanje najbolj zanimivih zgodb.

Vsaka ekipa naj na hekaton prinese svoj prenosni računalnik (vsaj en), za ostalo gradivo in za pijačo ter jedačo pa poskrbimo mi.

Zmagovalna skupina/dvojica bo prejela 700€, druga 500€, tretja pa 300€ (zneski so v neto vrednosti)!

Prijave zbiramo na mail najkasneje do nedelje, 10. 12. 2023 do 23:59. Prijave so odprte samo do zapolnitve mest. Udeleženec z oddajo prijave potrjuje, da je seznanjen in se strinja s pogoji hekatona, opredeljenimi v Pravilniku in splošnih pogojih hekatona.

Vljudno vabljeni!


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 30. november 2023 | v kategoriji: Obvestilo