Andrej Motl


andrej_motl1. Nam lahko na kratko opišete področje, na katerem delate?

Delam na področju optimizacije spletnih strani. Zaradi vse večje razširjenosti iskanja informacij na internetu, podjetja vedno več pozornosti namenjajo predstavitvi na spletu in temu, da jih potencialne stranke med množico konkurentov zlahka najdejo. Tem podjetjem pomagamo z  vplivanjem na dejavnike, ki njihovim spletnim mestom pripomorejo k višji poziciji na spletnih iskalnikih za izbrane ključne besede. Na kratko lahko optimizacijo spletnih strani razdelimo na t.i. »onsite« optimizacijo, pri kateri v tehničnem in vsebinskem smislu posamezno stran prilagodimo spletnim iskalnikom in t.i. »offsite« optimizacijo, pri kateri spodbujamo nastajanje povezav na naše spletno mesto.

2. Kako bi umestili znanje  družboslovne informatike v vaše delo?

Osnovno znanje računalništva, ki sem ga pridobil med študijem, mi je pomagalo pri razumevanju in učenju postopkov optimizacije spletnih strani. Pri svojem delu se pogosto srečujem tudi z analizo obiskanosti spletnih mest, ki se jo je obravnavalo pri enem od predmetov v 4. letniku na starem programu. Tudi ostala statistična znanja mi pridejo prav. Splošna družboslovna izobrazba in poglobljeno teoretsko znanje o informacijski tehnologiji pa se mi zdita zelo koristna pri vseh tovrstnih poklicih.

3. Ali lahko na kratko naštejete in opišete vaše dosedanje delovne izkušnje, povezane z družboslovno informatiko?

Več let sem v času študija občasno opravljal delo anketarja in nadzornika anketarjev v časopisni hiši Delo. Pri tem sem se dodobra seznanil s pridobivanjem kvantitativnih podatkov. V zadnjem času pa s sodelovanjem na projektu Spletno oko nadaljujem raziskovanje, ki sem ga zastavil v svoji diplomski nalogi.

4. Kaj vas je prepričalo za študij družboslovne informatike?

Izbiral sem med več smermi na FDV-ju. Na koncu sem se za to smer  odločil, ker me je poleg družboslovja najbolj zanimalo računalništvo.

5. Kaj bi svetovali maturantom, zakaj naj se odločijo za ta študij?

Študij družboslovne informatike bi v prvi vrsti svetoval vsem, ki že zdaj vedo, da bi radi delali na področju analiz družboslovnih podatkov. Prav tako ga svetujem tistim, ki bi se radi zaposlili na IT področju, ker bodo med študijem pridobili dragocen vpogled v družbeni vidik novih tehnologij. Dobra izbira pa je tudi za tiste, ki se še ne morejo odločiti med računalništvom in družboslovjem, saj se lahko v času študija izkaže, katero področje jim bolj ustreza.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 19. januar 2016 | v kategoriji: Zaposlitev