Kako je s plačilom za opravljanje prakse?


Za plačilo se dogovorite neposredno s podjetjem. Pri tem velja upoštevati, da ima podjetje /organizacija s praktikantom strošek in dodatno delo. Poleg tega morajo študenti prakso razumeti kot del študija, saj prejmejo študenti UNI programa 5KT in študenti VIS programa 15 KT.

V primeru tripartitne pogodbe (kar pogosto zahtevajo velika podjetja in javni sektor) je podjetje za čas trajanja prakse dolžno zavarovati študenta za primer nesreče pri delu. Drugih finančnih obveznosti po tripartitni pogodbi nima. Panožna določila nekaterih panog omenjajo tudi, da se učencem in študentom na praksi za polni delovni čas obvezne prakse izplača plačilo najmanj v višini 15% povprečne plače v RS za pretekli mesec (npr. Kolektivna pogodba grafične dejavnostiKolektivna pogodba Časopisnoinformativne, založniške in knjigotrške dejavnosti ...). 

Dosedanje izkušnje kažejo, da večina študentov prakso opravlja prek študentske napotnice, ki prav tako zadošča za urejanje pravnih razmerij. V tem primeru se smatra, da bo študent za to delo plačan. Gre za študentsko delo, ki je hkrati primerno tudi za prakso.

<< Nazaj na stran Praksa

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 25. oktober 2019 | v kategoriji: Pogosta vprašanja