Izkušnje z ERASMUS izmenjavo: Matej Pretnar1.)    Kako je potekala prijava na izmenjavo?

Prijava sama po sebi je potekala skoraj identično kot katera koli druga prijava, izpolneš vse potrebne papirje, spišeš motovacijsko pismo in čakaš na odgovor. Po udobritvi prošnje se prične usklajevanje learning agreementa, torej brskanje po straneh tuje in matične univerze za podobnosti predmetov in število kreditov. Vrstniki so me upozorili, da so imeli težave z iskanjem stanovanja/sobe za čas študija v tujini in imel sm izredno srečo, da je univerza na islandiji nudila bazo podatkov ponudnikov sob in stanovanj. Do baze si lahko dostopil z uporabniškim imenom in geslom prejetim po pošti. Univerza ja bila le posrednik podatkov in celotni prosces najema sob smo se študenti menili direktno s ponudniki sob.

2.)    Na kaj ste bili pozorni pri izbiri države/ univerze?

Odločitev kam se bom prijavil je bila osnovana zgolj in samo na subjektivnih temeljih, pomembno mi je bilo da je dovolj oddaljeno od doma in da so ali gore ali valovi (povezava s hobiji). Na ostale stvari niti nism bil kaj preveč pozorn, je bila sorazmeroma impulzivna odločitev.

3.)    Kaj so bili vaši kriteriji za izbor predmetov?

Pri izbiri predetov sem se osredotočal na ali me to zares zanima in ali je soroden predmet tudi na fdv. Na žalost sta bila te dva pogoja v večini primerov v konfliktu in sm moral narediti veliko kompromisov. Težava je bila tudi ali se premet izvaja v angleščini in ali je na voljo samo na 2. stopnji študija.

4.)    Kakšne kompetence ste pridobili v sklopu študija v tujini?

Predvsem se je poboljšala moja komunikacija z ljudmi, dobro sem obnovil znanje angleščine, pridobil večji vpogled v tuje kulture in dinamiko komunikacij tuje kulture v primerjavi z lastno. iz zgolj akademskega vidika sem opazil bonitete in slabosti obeh programov, tujega in domačega in kje bi se dalo napraviti spremembe. Za mene je bil izredno pomemben predmet "human computer interfacing", predmet ki povezuje večino do sedaj učenega znanja smeri družboslovna informatika v koherentno celoto, kompetenco povezovanja znanja v nekaj uporabnega kot je kreacija UI/UX (user interface/user experience).

5.)    Kaj bi svetovali študentom, ki se bodo odločili za izmenjavo?

Samo pojdite, ni tako pomembno kam in kaj studirati ampak iti, spoznati tujo kulturo in nove ljudi. Če boste sledili svoji notrani intuiciji, se bo vse nakoncu pozitivno izšlo.