Izkušnje z Erasmus izmenjavo: Luka Podržaj


1.) Kako je potekala prijava na izmenjavo?

Prijava je potekala po navodilih, ki sem jih našel na straneh ljubljanska univerze in FDV. V veliko pomoč je bila tudi služba za mednarodno sodelovanje. S pomočjo Bibi Ovaska Presetnik sem rešil nekaj težav, ki so se pojavile v zadnjih trenutkih pred rokom določenim za oddajo dokumentov.
2.) Na kaj ste bili pozorni pri izbiri države/ univerze?
Pri izbiri države sem bil pozoren na klimo, ekonomski standard države in na ponudbo fakultet in njihovih programov. Želel sem v državo s toplejšo klimo od Slovenije, zato sem izbral Portugalsko. Želel sem tudi vsakodnevni dostop do oceana zaradi športnih in zdravstvenih razlogov. Ker sem na izmenjavo odšel kot absolvent in posledično nisem mogel uveljavljati predmetov opravljenih v tujini na domači univerzi, sem izbral popolnoma drugačen študij od Družboslovne informatike. In sicer, Audio inženiring.
3.) Kaj so bili vaši kriteriji za izbor predmetov?
Pri izboru predmetnika sem bil pozoren na težavnost in število kreditnih točk, ki ga določen predmet prinaša. Moj cilj je bil čim manj predmetov za čim več kreditnih točk in poudarkom na praktičnem delu. Tako sem se lahko bolj posvetil stvarem, ki so me res zanimale preostali čas pa namenil ostalim užitkom, ki jih prinese izmenjava.
4.) Kakšne kompetence ste pridobili v sklopu študija v tujini?
Formalnih kompetenc razen certifikata o opravljenem tečaju portugalščine nisem dobil. Naučil pa sem se upravljanja z zvokom v programskem okolju Pro Tools, osnove glasbenega produciranja, Masteringa  in studijskega snemanja.
5.) Kaj bi svetovali študentom, ki se bodo odločili za izmenjavo?
Verjetno večini študentov denar, ki ga potrebujejo za izmenjavo, predstavlja problem. Moj nasvet bi torej bil, da se z malo discipline da v kratkem času nabrati dovolj denarja za odhod v tujino. Drugi nasvet je prav tako povezan z denarjem: ne prelagajte izletov in nakupov na konec izmenjave, saj takrat tega denarja ne bo več. 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. februar 2014 | v kategoriji: Vtisi iz tujine