Izkušnja z ERASMUS izmenjavo: Miha Gams


Kako je potekala prijava na izmenjavo?

Prijava in vsa birokracija povezana z izmenjavo je eden večjih minusov celotne izkušnje. Kljub temu, da ti v naši pisarni pomagajo, je proces mučen. Sicer so mi sprva zavrnili prijavo, saj naj bi izbrali nekoga drugega namesto mene. Vendar pa sem potem izvedel, da vseeno grem. Uspelo se mi je prijavit na Universidad Complutense de Madrid, Španija.

Na kaj ste bili pozorni pri izbiri države/ univerze?

Pri izbiri fakultete, me je gnala želja po izkušnji življenja v večjem mestu, moje osnovno poznavanje jezika in želja po drugačni študijski izkušnji.

Kaj so bili vaši kriteriji za izbor predmetov?

Pri izbiri predmetov sem bil pozoren predvsem na to, da se mi bodo priznali. Tam sem potem doživel, da me npr. profesorica ni želela na predavanjih, ki so bili povezani z družboslovno informatiko, tako da sem potem spremenil kriterije izbire predmetov.

Kakšne kompetence ste pridobili v sklopu študija v tujini?

Zanimive kompetence sem pridobil pri predmetih, ki so bili vsebinsko različni od programa družboslovne informatike. Tako sem izvajal intervjuje v španščini in izvajal etnografsko študijo. To je presenetljivo zanimivo in uporabno znanje.

Kaj bi svetovali študentom, ki se bodo odločili za izmenjavo?

  • Študentom bi svetoval, da ne podcenjujete birokracije. Raje vse pošljite in uredite takoj, da bo življenje lažje.

  • Meni je smešno, da zaradi omejenega znanja španščine v začetku izmenjave nisem preveč komuniciral s Španci in španskimi študenti. Zdaj bi imel manj pomislekov in bi se kam tudi sam povabil.

  • Poskusite si izbrati čim boljšo lokacijo stanovanja.

  • Naredite predmete, da dobite štipendijo in zaključite letnik. Aja pa pozor: dober del štipendije dobite šele, ko se vrnete domov.

  • Sicer pa ne iščite preveč nasvetov in uživajte v raziskovanju novega in v vseh napakah, ki jih boste storili.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 24. februar 2014 | v kategoriji: Vtisi iz tujine