Intervju: Sanja Križan


SanjaKrižan-2Pogosto slišimo vprašanje »kaj pa lahko delaš kot družboslovni informatik?« Odgovorov je nešteto – izbrani intervjuji z našimi diplomanti so le kaplja v morju vseh različnih možnosti. A kaj, če te ne nagovori nobena od teh? V današnjem intervjuju se z Business & Soul coachinjo Sanjo Križan pogovarjamo ravno o tem, kako pomembno je najti svoje sanje, kako jih realizirati in kako nam študij Družboslovne informatike lahko pomaga pri ustvarjanju popolnoma lastne in unikatne karierne poti.

V času zadnjega intervjuja, ki smo ga opravili z vami, ste bili zaposleni na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, trenutno pa ste zaposleni v lastnem podjetju. Kaj vas je spodbudilo k ustanovitvi lastnega podjetja in s čim se ukvarja vaše podjetje?

Danes sem coachinja, ki uči ljudi, kako delati manj in zaslužiti več.
Pred tremi leti sem zapustila dobro plačano varno korporativno službo in se podala v podjetniške vode - kot poslovna coachinja. Takrat sem si prisegla, da bom z vsem srcem spoštovala svojo ljubezen do sebe in poslovno pot prilagajala življenjski viziji, nikoli več obratno.

Še posebno rada sem ob pogumnih podjetnicah in podjetnikih, ko razpirajo krila v online svet. V njem sem tudi jaz našla neomejene možnosti postati točno to, kar si želimo in najboljše znamo, pri tem pa si seveda praktično mimogrede ustvarimo finančno svobodo.

Bi lahko izpostavili kakšne težavne vidike dela v lastnem podjetju in kako vam znanja in izkušnje, pridobljene na programu Družboslovna informatika pomagajo pri soočanju s tem?

Težavnih vidikov ne vidim, saj v svojem delu uživam, uresničujem svoje poslanstvo, ob tem pa z mano rastejo tudi moje stranke – podjetnice in podjetniki, ki si želijo uresničevati srčno poslovno pot na lahkoten način.
Znanje in izkušnje, ki sem jih pridobila na FDV DI so neprecenljive. Za to, da sem se najprej posvetila raziskovanju, potem komunikaciji, nenazadnje pa mentorskemu delu s podjetniki je dobro imeti trdne temelje. In te sem na fakulteti pridobila. Poleg tega mi je fakulteta dala zaupanje vase in v to, da lahko v življenju izbiram različne poslovne poti: od agencijskega dela, do dela na fakulteti, dela v državni organizaciji in nazadnje dela v mednarodni korporaciji. Po enajstih letih delovnih izkušenj sem se odločila za samostojno pot, po kateri pogumno stopam že tretje leto.
Rada bi omenila tudi to, da so nam profesorji poiskali in predlagali prve službe in nas tudi pozneje podprli, kadarkoli smo jih potrebovali – za to sem jim še posebej hvaležna. Tako je bila moja prva služba delo v raziskovalnem oddelku mednarodne oglaševalske agencije, ki mi je bila z vidika izkušenj in novo pridobljenega znanja krasna odskočna deska na nadaljnji poslovni poti.

Prednost dela v lastnem podjetju je tudi večja svoboda pri oblikovanju načinov poslovanja. Kako si vi oblikujete svoje delovne procese, in kakšno vlogo imajo pri tem znanja in kompetence, ki ste jih dobili na študiju?

Absolutno je svoboda prva, ki bi jo izpostavila pri mojem trenutnem delu. Danes imam namreč posel zastavljen tako, da nisem vezana na prostor in lahko npr. celo poletje preživim z družino na počitnicah, ob tem pa moj posel nemoteno teče.
Relevantne kompetence, ki sem jih v času študija pridobila, so predvsem težnja po razumevanju ozadja procesov, ki so vidni na površju, pa če gre za interakcijo med posamezniki ali za delovanje organizacije. 

V času, odkar ste diplomirali na programu Družboslovna informatika, je program doživel kar obsežno prenovo. Po tej prenovi je program razdeljen v dve smeri: Digitalne tehnologije in družba ter Uporabna družboslovna informatika. Če bi se danes vpisovali, za katero smer bi se odločili in zakaj?

Težko rečem, kaj bi izbrala danes. Vem pa, da je bila izbira študija ob vpisu dejansko ljubezen na prvi pogled – ravno prav teoretskega ozadja in uporabne analitike – kombinacija, ki mi je prinašala izziv in zagotavljala strukturo, v kateri sem lahko ustvarjala.

Glede na to, da se ukvarjate s svetovanjem, ste zagotovo najboljši naslov za naše zadnje vprašanje: kaj bi ob začetku novega študijskega leta svetovali študentom Družboslovne informatike, da bodo lahko kar najbolje izkoristili svoj potencial in uspeli pri študiju?

Sledite svojemu srcu. Vzemite si dovolj časa, da prepoznate, kaj je tisto, kar vam je v življenju res pomembno, v čem uživate, o čem ne morate nehati govoriti – tam se skriva vaše poslanstvo. In ko boste poslanstvo podprli s tako veliko znanja, kot ga ponuja ta smer, in ga skozi študij razvijali v krasnem podpornem okolju naprednega študija, se uspehu in zadovoljstvu v življenju skorajda ne morete izogniti.Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 30. september 2020 | v kategoriji: Zaposlitev