Gostujoča predavateljica dr. Maria Prosperina Vitale (Univerza v Salernu) predavala o analizi socialnih omrežij


Fakulteto za družbene vede sta med 12. in 14. decembrom obiskala izr. prof. dr. Maria Prosperina Vitale in doktorski študent Pierluigi Vitale (Univerza v Salernu, Italija). Prof. Vitale je fakulteto obiskala v okviru programa Erasmus + Teaching Mobility v sodelovanju s Katedro za družboslovno informatiko in metodologijo, Centrom za družboslovno informatiko in Centrom za metodologijo in informatiko. Oba gosta sta izvedla predavanja na magistrskem programu Družboslovna informatika v okviru sodelovanja med Univerzo v Ljubljani in Univerzo v Salernu na področju programa z dvojno diplomo (angl. double degree).

Prof. Prosperina Vitale je izvedla predavanje z naslovom »Collecting and analyzing network data« s ciljem predstaviti kratek pregled metod za zbiranje podatkov socialnih omrežij. Udeleženci so se seznanili z različnimi viri podatkov, zasnovo vprašalnikov in intervjujev za popolna in egocentrična omrežja, orodji za zbiranje podatkov na spletnih omrežjih (npr. Twitter, Facebook) in generiranjem omrežij za analizo. Udeleženci so se seznanili tudi s programskimi orodji za zbiranje podatkov socialnih omrežij in empiričnimi primeri na različnih aplikativnih področjih.

Doktorski študent Pierluigi Vitale je imel seminar z naslovom "Network Visualization: live analysis of a Twitter conversation". Seminar je povezoval pristope za analizo socialnih omrežij in vizualizacijo podatkov ter predstavil dinamiko pogovorov na Twitterju in načine za odkrivanje osrednjih tem in vplivnih uporabnikov. Prikazano je bilo tudi orodje Gephi, ki omogoča analizo in vizualizacijo izbranih tem.

Dr. Maria Prosperina Vitale je izredna profesorica na področju družboslovne statistike na Univerzi v Salernu. Predavala je na področjih družboslovne statistike, statistike, vzorčenja, indikatorjev za analizo socio-demografskih pojavov, analize socialnih omrežij in analize kategorialnih podatkov. Je članica raziskovalnih skupin in laboratorija za statistiko. Njeni raziskovalni interesi vključujejo analizo anketnih podatkov, strukturne modele in analizo socialnih omrežij. Na področju socialnih omrežij tesno sodeluje z raziskovalno skupino prof. dr. Anuške Ferligoj (FDV, Center za metodologijo in informatiko). Več informacij je na voljo na njenem spletnem profilu (http://docenti.unisa.it/020077/en/curriculum).

Pierluigi Vitale je doktorski študent na Univerzi Salernu. Več informacij je navedenih na njegovem LinkedIn profilu (https://www.linkedin.com/in/pierluigi-vitale-3518963a/).

 

 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 15. december 2017 | v kategoriji: Obvestilo