Gostovanje dr. Sabine Hennig iz Univerze v Salzburgu


Med 19. in 24. oktobrom 2015 na Katedri za družboslovno informatiko in metodologijo gostimo dr. Sabine Hennig, raziskovalko iz Univerze v Salzburgu. Dr. Hennig je diplomirala iz geografije, doktorirala pa s področja aplikativne geografije in geoinformatike. Trenutno dela kot "senior scientist" na Faculty of Geoinformatics - Z_GIS, University of Salzburg  (www.zgis.at/research). Njeno raziskovalno področje med drugim zajema uporabo GI orodij (npr. PP GIS, VGI, map based questionnaires) v javnem prevozu in prostorskem načrtovanju. Več o njej: http://www.uni-salzburg.at/index.php?id=56893&L=1&MP=147-44785. 
Dr. Hennig bo na FDV v okviru predmeta Nove tehnologije v družboslovnem raziskovanju na podiplomskem programu Družboslovna informatika imela predavanje in delavnico (20. in 22.10.2015, od 8.30 do 12.00) na temo geoinformatike in njene uporabe v družboslovnem raziskovanju. Gre za znanstveno področje, ki se ukvarja s strukturo in značilnostmi prostorskih informacij, njihovim zajemanjem, klasifikacijo in vrednotenjem, shranjevanjem, obdelavo in širjenjem, pri čemer je velik poudarek na infrastrukturi za optimalno uporabo takšnih informacij. Čeprav gre v osnovi za področje geografije, pa se tudi v družboslovnem raziskovanju vedno bolj zanašamo na digitalne prostorske informacije, kot so analizirane v okviru geografskih informacijskih sistemov (GIS). Vsi zainteresirani ste lepo vabljeni, da se pridružite predavanjem oz. da v času obiska dr. Hennig tudi kontaktirate. 

Povzetek predavanj, delavnice:
PPGIS and VGI - Introduction on theory and practice

In recent times, the use of GI applications and geospatial data has gained in importance in order to inform, discuss and cooperate with the public. New approaches and tools such as PPGIS and VGI open up new possibilities to collect and access geospatial data. This can provide valuable input regarding e.g. ideas, requirements, and opinions of the public. These applications can also be useful for Social Sciences, i.e. Empirical Social Research. This asks for: (i) some background on GI, (ii) understanding the characteristics, benefits and problems of different approaches such as PPGIS, VGIS, crowdsourced data, and map-based questionnaires, and (iii) knowing different tools. Thus, by this lecture participants will get an overview on the above outlined topics and gain some practical experience and using selected tools.

Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 19. oktober 2015 | v kategoriji: Obvestilo, Objave, Aktualno