Rok Činkole


cinkole_rok1. Lahko opišete vašo sedanjo zaposlitev in tipičen delovni dan.

Zaposlen sem v oglaševalski agenciji Media Publikum, kjer delam kot medijski strateg. To pomeni, da sem krivec za kar nekaj oglasov, nad katerimi se jezite, ko vas prekinejo sredi najljubše TV serije. Delo medijskega stratega je dokaj razgibano. Ko preučimo izdelek, ki ga naročnik želi oglaševati, skupaj z njim določimo ciljno skupino, torej demografijo ljudi, za katere menimo, da so potencialni kupci izdelka. Na osnovi številnih raziskav se nato določi v katerih medijih želimo biti prisotni (TV, tisk, radio, ipd.). Sledi izbor primernega obdobja oglaševanja ter razdelitev proračuna po medijih. Naslednja faza je medijsko planiranje, s katerim se določi natančna pozicija oglasov in njihova intenziteta pojavljanja. Po končani akciji se pripravi poročilo, kjer planirane rezultate primerjamo z doseženimi.

2. Kaj vas je spodbudilo k temu, da ste se vpisali na družboslovno informatiko?

Študij d.i. mi je predstavljal vmesno postajo med diplomo iz ekonomije in magisterijem, ki ga ravnokar dokončujem. Ker nisem želel ostati "samo" ekonomist, me je želja po odkrivanju novih področij pripeljala na FDV. Poleg tega sem se od nekdaj zanimal za informatiko in to je botrovalo odločitvi, ki ni bila težka.

3. Kaj vidite kot primerjalno prednost tega študija?

Prednost vidim predvsem v načinu razmišljanja, ki ga lahko razviješ pri študiju. "Lahko" pravim predvsem zato, ker je od vsakega posameznika odvisno, koliko se bo študiju posvetil. Možnosti pa so praktično neomejene.

4. Kaj bi se dalo izboljšati, česa je premalo ali preveč?

Predvidevam, da se je do danes že marsikaj izboljšalo, saj so na FDVju izboljšave praviloma stalnica. Osebno se mi je vedno zdelo, da je preveč poudarka na družboslovnih vedah (sociologija), ampak kot rečeno, je to stvar posameznika. Pogrešal sem več konkretnega dela, stike s podjetji, obiske uspešnih podjetij ali zavodov ipd.

5. Kaj svetovati maturantom, kdaj se odločiti za ta študij in kdaj ne?

Študij priporočam maturantom, ki radi raziskujejo, jim je všeč matematika in informatika ter ljubijo statistiko. Vse to bo namreč na jedilniku praktično vsak dan, začinjeno s precejšnjo mero sociologije.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 19. januar 2016 | v kategoriji: Zaposlitev