Skoči do osrednje vsebine

Ali lahko prakso opravljam pred formalnim pričetkom predmeta oziroma v nižjih letnikih?


S praktičnim usposabljanjem lahko pričnete že prej. Lahko že v zimskem semestru tekočega leta, lahko pa tudi že npr. v 2. letniku. Vendar pa si morate organizacijo poiskati samoiniciativno in narava dela v organizaciji mora spadati v profil družboslovnega informatika. Dejansko se vse pogosteje študenti odločajo za opravljanje prakse že v 2. letniku študija, ko formalno k predmetu seveda še niso vpisani. Obstaja tudi možnost opravljanja prakse v več študijskih letih in opravljanje prakse v dveh ali več podjetjih, in tudi v tujini. Ravno tako lahko seveda tudi zamudniki, ki prakse niso opravili v letu, ko so jo vpisali, opravijo ali dokončajo v kasnejših letih oziroma v času, ko pavzirajo.

Tako kot za vse prakse je potrebna predhodna izrecna odobritev nosilca, kar je v tem primeru še posebej pomembno.

V vsakem primeru je treba upoštevati navodila. Bistveno je predvsem naslednje:

  • praksa mora biti pravočasno najavljena (obrazec je na prvi strani) in s strani nosilca predhodno odobrena, nato pa s strani podjetja tudi potrjena;
  • poudariti velja, da se študentu, ki formalno ni vpisan k predmetu Praksa, ne more izdati tripartitne pogodbe, ampak mora delati preko napotnice;
  • v primeru spremembe pogojev pri predmetu se upoštevajo pogoji tekočega študijskega leta - zaključek in ocena se vedno izvedeta pod pogoji tekočega leta (v zadnjih letih pa razlik v pogojih med leti ni veliko).

Študentu sicer omogočimo, da opravi potrebne ure prakse in tudi zagovor, vendar mu oceno vpišemo šele, ko je formalno vpisan v 3. letnik, v katerem je Praksa tudi obvezen predmet, saj preje to tehnično niti ni mogoče. Mogoče je, da pride v tem procesu še do kakšnih administrativnih zapletov, ki pa jih je zaenkrat še mogoče zaobiti.

<< Nazaj na stran Praksa


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 28. oktober 2019 | v kategoriji: Pogosta vprašanja