Vsebine katedre

Za obdobje:

Odprti termin za znanost

Na prvem Odprtem terminu za znanost, seminarju FDV, ki je potekal v četrtek 14. januarja 2016, je Luka Kronegger, član katedre za družboslovno informatiko in metodologijo, na predavanju z naslovom "Kdo je s kom kaj na FDV" predstavil analizo bibliografskih omrežij aktivnih raziskovalcev zaposlenih na FDV. Na podlagi asimetrične mere podobnosti znanstvenih referenčnih okvirjev raziskovalcev definirane kot število istih znanstvenih del, ki sta jih v svoji znanstveni karieri dva avtorja citirala je predstavil zemljevid znanosti FDV, kot omrežja raziskovalcev in kot omrežja ključnih besed navedenih v objavljenih znanstvenih delih. Analiza je bila izvedena na podatkih o osebnih bibliografijah aktivnih raziskovalcev FDV (zajem iz servisa SICRIS), dostopnih v bibliografski zbirki Web of Science.

21. januar 2016 | Obvestilo, Objave, Aktualno

Intervju v Delu s prof. dr. Vasjo Vehovarjem in doc. dr. Katjo Lozar Manfreda, profesorjema na programih družboslovne informatike

V dnevniku Delu je 7.1.2016 objavljen intervju s prof. dr. Vasjo Vehovarjem in doc. dr. Katjo Lozar Manfreda, ki je nastal ob izidu knjige Web Survey Methodology. Vabljeni k branju. Link: http://www.delo.si/arhiv/milijoni-anketnih-raziskav-na-svetovnem-spletu.html

11. januar 2016 | Obvestilo, Objave, Predavatelji

V ZDA povpraševanje po analitičnih znanjih na trgu dela od 60 do 80 % presega ponudbo

Pri Courseri so objavili seznam 10 najbolj zaželenih certifikatov: kar trije so iz področja podatkovnih znanosti. V ZDA povpraševanje po analitičnih znanjih na trgu dela od 60 do 80 % presega ponudbo.

18. december 2015 | Objave, Aktualno, Možnosti za delo in študij

Zmagovalka Prvenstva UL v šahu študentka družboslovne informatike

Pri organizaciji letošnjega tekmovanja so znova sodelovale Slovenska univerzitetna športna zveza, Športna zveza Univerze v Ljubljani in Šahovska zveza Slovenije. Tekmovanje je štelo za državno univerzitetno prvenstvo ter prvenstvo Univerze v Ljubljani za študijsko leto 2015/16.

09. december 2015 | Obvestilo, Objave, Aktualno, Izdelki študentov

Snovalci bloga Udomačena statistika, med katerimi so tudi doktorski študenti FDV, dobitniki Priznanja za Odličnost statističnega poročanja v medijih

Snovalci bloga Udomačena statistika so dobitniki letošnjega priznanja Statističnega društva za Odličnost statističnega poročanja v medijih. Med snovalci so tudi doktorski študenti programa Statistika, družboslovni modul: Ana Slavec, Anže Sendelbach, Marija Paladin in Katarina Košmrlj. Nagrajencem čestitamo.

08. december 2015 | Obvestilo, Objave, Aktualno, Izdelki študentov, Predavatelji

Gost na KDIM: dr. Carl Nordlund

Na Katedri za družboslovno informatiko in metodologijo smo od 24. do 27.11.2015 gostili dr. Carl Nordlunda iz Central European University (Center for Network Science in Department of Political Science), ki se ukvarja z analizo omrežji (predvsem bločno modeliranje) s poudarkom na političnih omrežjih in mednarodnih odnosih.

02. december 2015 | Obvestilo, Objave, Aktualno

Predstavitev DI na dogodku Kam po maturi v Radovljici

Magistrant družboslovne informatike in mladi raziskovalec na FDV, mag. Gregor Čehovin, je 30.12.2015 v Radovljici predstavil študije, ki jih ponujamo na Fakulteti za družbene vede, med njimi še posebej zanimiv študij družboslovne informatike.

01. december 2015 | Obvestilo, Objave

Dr. Katja Lozar Manfreda se je udeležila konference Mixed-mode surveys

Dr. Katja Lozar Manfreda se je s prispevkom udeležila konference na temo kombiniranja načinov anketiranja, ki je potekala 6. in 7. novembra v Koelnu v Nemčiji, v organizaciji instituta Gesis.

26. november 2015 | Obvestilo, Objave, Aktualno, Predavatelji

Diplomant družboslovne informatike na predstavitvi Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja

Na predstavitvi Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, ki bo na FDV potekala 25.11.2015, bo sodeloval tudi mladi podjetnik Miha Gams, ki je diplomant družboslovne informatike.

17. november 2015 | Obvestilo, Objave, Aktualno

Družboslovni informatiki so se udeležili posveta o masivnih podatkih (BigData) v okviru Statističnega dne 2015

Na letošnjem Statističnem dnevu, ki je v organizaciji Statističnega urada RS potekal 10.11.2015 na Brdu pri Kranju, so razpravljali o vseh vidikih uporabe masivnih podatkov; od razpoložljivosti informacijske tehnologije za shranjevanje in obdelavo velike količine podatkov ter metodologije njihove obdelave in izračunavanja uporabnih statistik, do zelo pomembnih vprašanj glede varnosti in zaupnosti podatkov, partnerstva z lastniki podatkov, ustvarjanja pozitivnega dojemanja javnosti ter sodelovanja z akademskimi ustanovami.

13. november 2015 | Obvestilo, Objave, Aktualno