Vsebine katedre

Za obdobje:

Najpogostejša vprašanja dijakov na informativnih dnevih

Najpogostejša vprašanja, ki so jih dijaki postavljali na preteklih informativnih dnevih, seveda skupaj z odgovori.

22. februar 2019 | Obvestilo, Aktualno

ASA Releases Statement on P-values and Statistical Significance

The ASA “Statement on Statistical Significance and P-Values” includes six principles underlying the proper use and interpretation of the p-value and is intended to improve the conduct and interpretation of quantitative science and inform the growing emphasis on reproducibility of science research.

17. marec 2016 | Obvestilo, Aktualno

Gostovanje prof. Michaela Bošnjak iz Gesis (9. in 10. 3.)

V sredo in četrtek (9. in 10. 3.) na Katedri za družboslovno informatiko in metodologijo gostimo prof. Michaela Bošnjaka iz Gesis. Oba dneva ima popoldan (17-20) delavnico na temo meta-analiz v okviru doktorskega študija statistike (predavalnica 21 na FDV), sicer pa je na voljo tudi za kakšen krajši sestanek, če bo zanimanje.

09. marec 2016 | Obvestilo, Aktualno

Odprti termin za znanost

Na prvem Odprtem terminu za znanost, seminarju FDV, ki je potekal v četrtek 14. januarja 2016, je Luka Kronegger, član katedre za družboslovno informatiko in metodologijo, na predavanju z naslovom "Kdo je s kom kaj na FDV" predstavil analizo bibliografskih omrežij aktivnih raziskovalcev zaposlenih na FDV. Na podlagi asimetrične mere podobnosti znanstvenih referenčnih okvirjev raziskovalcev definirane kot število istih znanstvenih del, ki sta jih v svoji znanstveni karieri dva avtorja citirala je predstavil zemljevid znanosti FDV, kot omrežja raziskovalcev in kot omrežja ključnih besed navedenih v objavljenih znanstvenih delih. Analiza je bila izvedena na podatkih o osebnih bibliografijah aktivnih raziskovalcev FDV (zajem iz servisa SICRIS), dostopnih v bibliografski zbirki Web of Science.

21. januar 2016 | Obvestilo, Objave, Aktualno

Statistična pismenost

V reviji Metodološki zvezki (Advances in Methodology and Statistics) je izšel članek »How to improve statistical literacy«, v katerem prof. Anuška Ferligoj predstavi pobude in objave v zvezi z dobrimi praksami izboljševanja statistične pismenosti.

18. december 2015 | Obvestilo, Aktualno

Na častnem shodu FDV med nagrajenci tudi člani Katedre za družboslovno informatiko in metodologijo

Nagrade so prejeli Izr. prof. Gregor Petrič, mag. Mojca Šetinc, dr. Žiga Kotnik

18. december 2015 | Obvestilo, Aktualno

V ZDA povpraševanje po analitičnih znanjih na trgu dela od 60 do 80 % presega ponudbo

Pri Courseri so objavili seznam 10 najbolj zaželenih certifikatov: kar trije so iz področja podatkovnih znanosti. V ZDA povpraševanje po analitičnih znanjih na trgu dela od 60 do 80 % presega ponudbo.

18. december 2015 | Objave, Aktualno, Možnosti za delo in študij

Zmagovalka Prvenstva UL v šahu študentka družboslovne informatike

Pri organizaciji letošnjega tekmovanja so znova sodelovale Slovenska univerzitetna športna zveza, Športna zveza Univerze v Ljubljani in Šahovska zveza Slovenije. Tekmovanje je štelo za državno univerzitetno prvenstvo ter prvenstvo Univerze v Ljubljani za študijsko leto 2015/16.

09. december 2015 | Obvestilo, Objave, Aktualno, Izdelki študentov

Snovalci bloga Udomačena statistika, med katerimi so tudi doktorski študenti FDV, dobitniki Priznanja za Odličnost statističnega poročanja v medijih

Snovalci bloga Udomačena statistika so dobitniki letošnjega priznanja Statističnega društva za Odličnost statističnega poročanja v medijih. Med snovalci so tudi doktorski študenti programa Statistika, družboslovni modul: Ana Slavec, Anže Sendelbach, Marija Paladin in Katarina Košmrlj. Nagrajencem čestitamo.

08. december 2015 | Obvestilo, Objave, Aktualno, Izdelki študentov, Predavatelji

Gost na KDIM: dr. Carl Nordlund

Na Katedri za družboslovno informatiko in metodologijo smo od 24. do 27.11.2015 gostili dr. Carl Nordlunda iz Central European University (Center for Network Science in Department of Political Science), ki se ukvarja z analizo omrežji (predvsem bločno modeliranje) s poudarkom na političnih omrežjih in mednarodnih odnosih.

02. december 2015 | Obvestilo, Objave, Aktualno