Petra Očkerl v Avstriji


Na Universität Wien, 2010

Svojega semestra na Dunaju se vselej z veseljem spominjam. Odpravila sem se z željo po novih spoznanjih, novih ljudeh, po kulturi in umetnosti, ki ju srečaš na Dunaju na vsakem koraku in s ciljem izpopolniti svoje znanje tujih jezikov – nemščine in angleščine. Certifikat iz znanja nemščine sem pridobila še pred začetkom semestra, za kar sem dobila povrnjen ves denar. Navdušila me je organiziranost dela na univerzi. V mednarodni pisarni so vselej pripravljeni pomagati, vrsto nasvetov in koristnih informacij pa posredujejo še preden prispeš na Dunaj. Predavanja, ki sem jih obiskovala, so bila na visoki ravni. Obveznosti opravljaš na najrazličnejše načine: s sprotnimi eseji, kolokviji, predstavitvami, seminarskimi nalogami in izpiti. Sicer se način dela ne razlikuje veliko od tega pri nas, le diskusije med študenti predavatelji veliko bolj spodbujajo. Zelo raznolika in cenovno dostopna je ponudba obštudijskih dejavnosti.

Dunaj se sicer ne sliši eksotično, vendar je enkratna urbana izkušnja zagotovljena! Mojih osebnih top 5, zakaj je življenje na Dunaju odlično:

  1. Dostopnost: Izvrstno opero si lahko ogledaš za 2 evra, tradicionalni koncert filharmonikov v Schönbrunnu s piknikom na »dvorni« zelenici pa zastonj.
  2. Estetskost: Na vsakdanjem sprehodu občuduješ čudovito arhitekturo.
  3. Prostorska mobilnost: Z javnim prometom si vedno in povsod pravočasno.
  4. Multikulturnost: Na ulici lahko kupiš kari ali kranjsko klobaso, korenčkov sok, suši, dönner ali testenine.
  5. Urbanost: Zadržuješ se lahko na mnogih čudovito urejenih javnih prostorih, npr. pečeš na žaru v parku, se sončiš na nabrežju Donave ali posedaš v muzejski četrti

Dunaj je mesto, kjer je za vse izvrstno poskrbljeno, namesto nemške strogosti pa ga prežema neke vrste mediteranski šarm. Vsekakor toplo priporočam!


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 17. januar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine