Mia Javornik na Havajih in v Budimpešti


Havaji - Budimpešta

V času študija na FDV sem se dvakrat odpravila “ven”. Prvič v Budimpešto, na Corvinus University, drugič na Hawaii Pacific University (HPU). Birokracija je bila v drugo zahtevnejša, saj si bolj ali manj prepuščena sama sebi, tako organizacijsko kot finančno (viza, TOEFL in ostale birokratske zadeve “parajo živce”). Potem pa pristaneš. V mestu, kjer dež ne moti. Kjer boža sonce in kjer so mavrice stalne spremljevalke slehernega vsakdana.

HPU je dobro organizirana univerza, in predstavlja enakopravno okolje – pa ne mislim le med vrstniki/cami, temveč tudi v odnosu profesor/ica-študent-ka. Vsaj jaz sem imela občutek, da se je vzpostavilo enakovredno okolje, v katerem smo bili vsi zaželeni. Vsa mnenja ne le slišana, temveč tudi predebatirana. Zame je to sprva predstavljalo svojevrsten šok, še posebej, ker je vsaka ura v predavalnici terjala toliko več ur dela doma, da si se v predavalnici sploh “upala” prikazati. Svarili so me, kako da bodo Američani/ke tekmovalni v negativnem smislu, a vas moram razočarati – meni se je to zdelo naravnost odlično – drugačen pogled je bil več kot dobrodošel. Skoraj v slogu “boljši/a kot boš Ti, boljši/a bom jaz”. Na Havajih sem res občutila ”kolektivno” v praksi. Brez spotikanj, brez slepomišenj, brez zavidanj. Že samo zato bi bilo vredno zlesti iz svoje cone udobja. Tvegati. Pogledati, koliko “veljaš” zunaj.

Havaji. Ljudje s širokim srcem in še s širšim nasmehom. Odprti. Ne-konzervativni. Svobodomiselni. Družbeni. Vrednote, ki so danes marsikje že redkost.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 03. april 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine